Bij bodybuilding is de juiste voeding van groot belang. Krachttraining en rust zijn daarnaast belangrijke factoren, maar de juiste bodybuilding voeding is net zo belangrijk. Bodybuilders dienen in elk geval veel te eten en te drinken. Dat is niet altijd even eenvoudig, want het is natuurlijk niet een paar dagen veel eten. Als je als bodybuilder in een bulk-fase zit dien je continu veel te eten. Mensen die moeite hebben met aankomen, vaak zogeheten ectomorphen, kunnen dit als zwaar lastig ervaren. In dit artikel kun je diverse tips lezen over welke voeding het beste is en waar je rekening mee kunt houden bij het maken van een voedingsschema.

De juiste voeding

Het is van belang om de juiste voeding binnen te krijgen. Als bodybuilder dien je veel te eten, maar dat betekent niet dat je van alles maar kunt eten. Dat is natuurlijk voor veel bodybuilders een vanzelfsprekendheid. Proteïnen zijn zoals je ongetwijfeld weet belangrijk voor spieropbouw. Koolhydraten en vetten heb je ook nodig, maar te veel vetten en koolhydraten zijn niet goed en kunnen worden opgeslagen als vet. Om het jezelf eenvoudiger te maken kun je het best een voedingsschema maken, zodat precies weet wat je kunt eten. Probeer bij het samenstellen van een voedingsschema zoveel mogelijk te variëren.

Wat kun je allemaal eten?

Je kunt in principe alles eten waar weinig vetten inzitten en wat veel eiwitten bevat. Hiernaast kun je alles eten met veel vitamines en mineralen. Je kunt hierbij denken aan onder meer:
• Water (tot circa 2 liter per dag)
• Groenten
• Fruit
• Zuivel (melk en kaas)
• Eieren
• Vis
• Gevogelte (kalkoen en kip)
• Noten
• Rood vlees

Hiernaast heb je ook veel voedsel wat je eigenlijk zou moeten vermijden. Hieronder vallen snoep, koekjes, wit brood, frisdrank, verzadigde vetten en alcohol. Het betekent niet dat je dit helemaal niet meer mag eten of drinken, maar het is niet aan te raden om dit te eten als je graag veel spiermassa wilt opbouwen.

Wil je weten welk voedsel allemaal veel eiwitten bevatten? Lees dan het artikel Waar zitten veel eiwitten in op onze website.

Voedingsschema maken

Het voordeel van een schema is dat je niet iedere dag hoeft te bepalen wat je gaat eten. Bij het maken van een voedingsschema is het belangrijk om een schema te maken die je vol kunt houden. Stel dus niet een te ambitieus schema samen. Bij het samenstellen hiervan is het aan te raden om een calculator te gebruiken, zodat je kunt bepalen hoeveel eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en vitaminen je nodig hebt. Dit is van cruciaal belang, want te weinig eiwitten kan betekenen dat je geen spiermassa opbouwt.

Heb je reeds een voedingsschema gemaakt en heb je moeite om grote hoeveelheden voeding binnen te krijgen? Je kunt dan het beste zoveel mogelijk eten drinkbaar maken. ’s Ochtends kan het lastig zijn om voldoende voedsel achter de kiezen te krijgen. Je kunt dan bijvoorbeeld Brinta met melk koud drinken. Het is misschien even wennen, maar het is voor velen wel bijzonder effectief. Hetzelfde geldt voor kwark. Dit kun je samen met melk in je shakebaker doen. Op deze manier krijg je broodnodige voedingsstoffen een stuk eenvoudiger binnen. Een maaltijd overslaan als bodybuilder is natuurlijk niet aan te raden.

Supplementen

Het is aan te raden om als bodybuilder supplementen te gebruiken. Op deze manier is het namelijk een stuk eenvoudiger om de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Je kunt ook eenvoudig de voedingswaarde afwegen die je op deze manier binnenkrijgt. Supplementen zijn overigens niet per se nodig, want ook zonder supplementen is het mogelijk om spiermassa op te bouwen. Alleen gaat het dan wel iets lastiger in veel gevallen.