Heb je onlangs gehoord over multivitaminen? Misschien heb je ze gezien in voedingswinkels of in de schappen van je plaatselijke apotheek. Misschien ben je nieuwsgierig naar wat ze zijn, wat ze doen, en waarom zoveel mensen ze nemen. Deze blog geeft je alle antwoorden! We behandelen de basisprincipes van multivitamines, de verschillende soorten die verkrijgbaar zijn, hun voordelen, en ten slotte hoe je er een kiest die geschikt is voor jou.

Wat is een multivitamine?

Een multivitamine is een supplement dat verschillende vitaminen en mineralen bevat. Ze komen in pilvorm en zijn bedoeld om het dieet van een persoon aan te vullen met essentiële microvoedingsstoffen die mogelijk niet aanwezig zijn in het gewone dieet van de persoon. De exacte combinatie van vitaminen en mineralen kan per product verschillen, maar de meeste bevatten vitamine A, vitamine B6, vitamine B12, vitamine C, vitamine D3, ijzer, mangaan en zink.

Welke verschillende soorten zijn er?

Multivitamines zijn er in verschillende vormen, zoals tabletten of capsules voor volwassenen of kinderen. Sommige zijn ook specifiek afgestemd op senioren of atleten die andere behoeften hebben op het gebied van vitaminen en mineralen. Een atleet heeft bijvoorbeeld meer ijzer nodig dan een senior vanwege het toegenomen bloedvolume tijdens het sporten.

Hoe kies ik de juiste multivitamine?

Bij het kiezen van een multivitamine supplement zijn er enkele factoren waarmee je rekening zult moeten houden voordat je tot aankoop overgaat, zoals de dagelijkse waarden die nodig zijn voor je leeftijd/geslacht/activiteitsniveau, certificering door Nederlandse instanties zoals NZVT & NVWA, gebruikte ingrediënten, dosering per dag, etc. Het is belangrijk dat je de etiketten zorgvuldig leest voordat je een aankoop doet, zodat je precies weet wat er in elk supplement zit en er zeker van bent dat het aan je individuele behoeften voldoet.

Het vinden van een hoogwaardig multivitamine supplement in Nederland kan lastig zijn. Met zoveel producten om uit te kiezen, kan het bekijken van individuele details zoals ingrediëntenlijst en doseringen overweldigend zijn. Gelukkig zijn er websites die het onderzoek naar de beste supplementen vereenvoudigen. Zo heeft Info Fitness de beste multivitamine supplementen op een rij gezet voor volwassenen, senioren, kinderen, sporters en zwangere vrouwen. Ze hebben uitgebreide reviews en beoordelingen van verschillende aangeboden multivitamine supplementen, waardoor het gemakkelijker wordt om weloverwogen beslissingen te nemen. Op supplementenfacts hebben we dit ook gedaan voor sportvoeding supplementen zoals eiwitpoeder en pre workout.         

Wat zijn de voordelen voor de gezondheid?

De belangrijkste gezondheidsvoordelen van multivitamine supplementen zijn:

  • Verbeterde immuniteit: Vitaminen zoals vitamine C kunnen het immuunsysteem helpen stimuleren door antioxidanten te leveren die vrije radicalen helpen bestrijden die schade veroorzaken aan cellen in ons lichaam.
  • Toegenomen energie: Vitaminen zoals B12 kunnen het energieniveau helpen verhogen omdat ze een belangrijke rol spelen in de stofwisselingsprocessen in ons lichaam waardoor we voedsel efficiënter kunnen omzetten in energie.
  • Verbeterde hersenfunctie: Vitaminen zoals B6 helpen bij de productie van neurotransmitters die het geheugen en concentratievermogen helpen verbeteren. 

Let op gebruik van handelsmerken

Als je in Nederland multivitamine supplementen koopt, is het belangrijk om te letten op de ingrediënten die elk product bevat. Producten die gebruik maken van bekende handelsmerken kunnen een goede keuze zijn, omdat ze doorgaans zuiverder en van hogere kwaliteit zijn. Enkele van deze merken zijn K2Vital® Delta voor vitamine K2, TRAACS® voor ijzer, Aquamin® voor calcium, magnesium en zink, Vitamin D3V® voor vitamine D3, en Quatrefolic® voor foliumzuur. Door producten te kiezen die deze superieure elementen bevatten, ben je zeker van dat je de best mogelijke voedingssupplementen krijgt.                

Multivitamine supplement die je beter kunt vermeiden

Bij multivitaminen is een van de belangrijkste zaken om op te letten ongecontroleerde claims en valse beloften. Als een product of aanbieder beweert iets te kunnen doen dat niet wordt gestaafd door medisch bewijs of kwalificaties, dan is dat een rode vlag. Als de ingrediënten en doseringsinformatie niet transparant op het etiket van een supplement staan vermeld, is het verstandig om de aankoop aan je voorbij te laten gaan. Hoge prijskaartjes en “exclusieve” aanbiedingen kunnen ook meer duiden op marketing dan op werkzaamheid. Additieven zonder duidelijke richtlijnen over hun herkomst of hogere gehaltes aan vetoplosbare voedingsstoffen zoals vitamine A zijn verdacht. Uiteindelijk loont het om bij de keuze van een multivitamine onderzoek te doen.