Gemiddelde beoordeling

Zelf een review schrijven? Klik hier

Kwark-gezond
Kwark, welke sporter kent het nog niet. Wellicht één van de meest besproken voedselbronnen waar sporters het graag over hebben en dat is niet voor niets. In dit artikel lichten wij de werking uit van kwark en vertellen wij je waarom het zo gezond is.

Wat is kwark nu precies?

Kwark is een kaassoort wat veel mensen niet weten en kan afkomstig zijn van koemelk, geitenmelk of schapenmelk. Kwark is letterlijk een verse kaas, in het Frans zeggen ze ook wel ‘formage frais’ wat dit betekent. Het is afkomstig van melk aangevuld met melkzuurbacteriën waar ook stremsel aan wordt toegevoegd.

Kwark in een bakje

Wat zijn de voordelen van kwark?

Dat kwark gezond is staat vast, maar het is handig om te weten waarom wat wij hieronder uitlichten.

 • Het bevat aminozuren.
 • Het bevat langzame (caseïn) eiwitten waardoor het de hele dag/nacht eiwitten afgeeft.
 • Bevat weinig vet in verhouding tot het aantal eiwitten.
 • Makkelijk te eten en daarnaast erg goedkoop.
 • Versterkt je bottenstructuur.
 • Het voorkomt afbraak van je spieren.
 • Goed te gebruiken om af te vallen.

100 casein perfection gold standardIn (magere) kwark zitten langzame eiwitten, dit is de hoofdreden waarom veel sporters en bodybuilders hier gebruik van maken. Door de langzame afgifte van eiwitten is het een goed om het s’  avonds voor het slapen te nemen, zo krijgt je lichaam gedurende de slaap continue eiwitten binnen voor een optimaal herstel en spierontwikkeling. Je zou het kunnen vergelijken met caseïne eiwit supplementen zoals 100% casein gold standard,  mutant micellar casein of night protein van XXL Nutrition.

Veel mensen kiezen voor magere kwark, omdat de verhouding van eiwitten tot koolhydraten hier nog beter in is. Zo krijg je vrijwel geen vet binnen en wel de benodigde bouwstoffen voor je spieren. Je kunt dus stellen dat magere kwark erg gezond is. Ook voor als je wilt afvallen kan magere kwark erg goed worden gebruikt als maaltijd vervanger, door het lage aantal calorieën past het perfect in een eiwitdieet. Magere voeding is namelijk erg goed voor mensen die willen afvallen.

Waar kan ik allemaal met kwark doen?


Magere kwark is niet het lekkerste wat je kunt eten, veel mensen nemen het daarom ook liever met wat anders zodat het een stuk lekkerder is. Wij geven je hier een aantal tips wat je met (magere) kwark kunt doen:

 • Meng het met fruit.
 • Doe er jam/honing bij, dit maakt het lekker zoet. Pas wel op dat je niet teveel doet, gezien er best veel calorieën hier in zitten. Ook kun je kiezen voor een koolhydraat arme syroop die vrijwel geen kcal bevat.
 • Kwark kun je goed in een blender doen en mixen met fruit, noten, superfoods, groenten of wat je maar wilt.  De neutrale smaak van kwark zorgt dat het vrijwel overal bij kan.
 • Mix het samen met een eiwitpoeder, dit kan zowel in een blender om er een lekkere shake van te maken als dat je het mixt in een bakje (kan wel even goed roeren zijn). Zo kun je lekkere smaak van de eiwitpoeder toevoegen aan de kwark zodat het ineens een lekker toetje is.

Welke kwark moet ik hebben?

Het is altijd belangrijk om te kijken naar de verhouding eiwitten, koolhydraten en kcal. Zo zou je de verschillende potten kwark is kunnen vergelijken van diverse supermarkten bij jou in de buurt, al zal het verschil niet enorm zijn.