Als je wel eens in Argentinië bent geweest, dan heb je vast zo goed als iedereen met groots genot zien lurken aan een beker of kom met een stalen rietje erin. Ze drinken de kruidenthee mate, en het maakt onderdeel uit van de cultuur en traditie van de Argentijnen. Zelfs Argentijnse sporters krijgen geen genoeg van het drankje, dat hun toverdrankje wordt genoemd en waarvan wordt gezegd dat het hun extra kracht geeft. Wat zit er nou eigenlijk in mate?

Als sporter ben je altijd op zoek naar manieren om jezelf, je lichaam en je prestaties te verbeteren. Het verschil kan hem zitten in details. Een uitgebreide analyse van je dieet is daarom ook zo belangrijk: zonder balans geen resultaat. Experimenteren, uitproberen en definitief toepassen, het voedselpatroon van een sporter is allesbehalve saai. In die eeuwige zoektocht naar verbetering deinzen we niet terug om helemaal nieuwe of andere dingen uit te proberen, daarbij ook kijkend naar andere landen. Van bepaalde zaden uit Azië tot planten en poeders uit Afrika: alles is welkom zolang het daadwerkelijk wat toevoegt aan wat we al eten. En daarom kijken we vandaag naar mate.

Een van de opvallendste vragen die er werden gesteld aan de Nederlandse voetballer Frenkie de Jong toen hij al een tijdje bij FC Barcelona zat, was of hij al van het toverdrankje van Lionel Messi had geproefd. Lionel Messi een toverdrankje? Dat zou dan wel heel bijzonder moeten zijn! Lionel Messi is immers al jarenlang een van de beste voetballers ter wereld – zelfs nu op 32-jarige leeftijd is hij ongekend goed. FC Barcelona is dankzij zijn kwaliteit ook dit jaar weer een kanshebber om de Champions League te winnen: Betway geeft het team bij de sportweddenschappen al een quotering van 13/2 dat ze de Champions League winnen (datum: 2 december).

Als Messi dus een toverdrankje heeft, dan willen we dat toch allemaal wel, los van de sport die we spelen? De waarheid is echter niet zo spannend als het woord “toverdrankje” doet klinken, maar alsnog is het interessant om te kijken wat het nou is dat Messi en alle andere Argentijnse sporters zo graag drinken. Nog belangrijker, om te kijken of mate een toevoeging kan zijn op het dieet van sporters in Nederland door het effect van mate op het menselijk lichaam te analyseren.

voetbal stadion

Wat is mate en wat doet het met je?

Mate is een kruidendrankje uit het zuiden van Zuid-Amerika. Het wordt gedronken als een soort thee: je doet de kruiden in een beker, doet er wat andere kruiden (zoals munt) en eventueel suiker bij voor de smaak, en giet er heet water overheen. Vervolgens steek je een stalen rietje met filter in het mengsel zodat je geen kruiden in je mond krijgt tijdens het drinken. Het drankje is vooral populair bij Argentijnen, maar ook in Paraguay, Chili en Brazilië lusten ze het, zeker in koude maanden: je krijgt het namelijk warm van het drankje.

Maar hoe komt dat? Mate is goed voor je centrale zenuwstelsel, en werkt daarnaast opwekkend. Bij fysieke vermoeidheid, bijvoorbeeld na het sporten, is het drankje een uitstekend alternatief voor koffie. Verder zitten er vitaminen en mineralen in, zoals de vitaminen B2, B3, B6, B5 en C en ijzer, magnesium, calcium, kalium, natrium, silicium en mangaan. Dit zijn allemaal stoffen en ingrediënten die in verschillende voedingssupplementen terugkomen: mate is daardoor een natuurlijk antwoord vanuit Zuid-Amerika op iets waar we in Europa constant naar op zoek zijn.

vitamine b

Overigens heeft de populariteit van mate er ook voor gezocht dat er nu een vergelijkbaar energiedrankje op de markt is gebracht. Het heet Club-Mate en hoewel het drankje wordt omschreven als een soort ijsthee, weet je nu welke cultuur eraan ten grondslag ligt. Als je dus het beste uit alle culturen wilt meenemen in je dagelijkse dieet en wilt kijken hoe mate een rol kan spelen het beter presteren, probeer het dan eens uit! Tegenwoordig, dankzij de grote Spaanstalige gemeenschap in Nederland, wordt mate in steeds meer supermarkten verkocht, waardoor je het in de meeste steden wel kan krijgen. En wie weet kom je er zo achter dat het een echt toverdrankje is, en word je een atleet van het niveau van Lionel Messi.