Veel fanatieke sporters nemen naast hun dagelijkse maaltijden ook extra vitaminen, mineralen en voedingssupplementen in. Maar hoe zit dat met deze extra stoffen die je als sporter inneemt? Heeft het daadwerkelijk effect op je prestaties of juist helemaal niet? En welke vitaminen en mineralen zijn het beste om als sporter in te nemen?

De basis is altijd goede voeding

Wat sommige sporters ontgaat, is dat een pil of een poeder, nooit het belang van een goede maaltijd kan evenaren. Wanneer je eet volgens de schijf van vijf van het voedingscentrum, dan krijg je al meer dan voldoende voedingsstoffen en vitaminen binnen. Vooral recreatieve sporters zullen hier ruim voldoende aan hebben. Goede en gezonde voeding is altijd nog de beste energiebron voor het leveren van sportieve prestaties. Ook voor fanatieke sporters, die meer dan driemaal per week enkele uren trainen, moeten maaltijden volgens de schijf van vijf de basis vormen. Wel kunnen deze sporters behoefte hebben aan extra vitaminen en mineralen. Fanatieke sporters trainen vaak zeer intensief, wat een extra belasting voor het lichaam is. In dit geval kunnen extra vitaminen en mineralen een goede aanvulling zijn.

Hoeveel vitaminesupplementen?

Als sporter moet je nooit een megadosis vitamines nemen. Een teveel aan vitamines heeft geen enkele invloed op de sportprestaties en kan zelfs schadelijk zijn voor het lichaam. Maar hoe weet je of je teveel vitamines slikt? Kijk hiervoor op de verpakking van het vitaminesupplement. Hier moet normaliter de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op staan vermeld. Zorg dat je nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid neemt, dan weet je zeker dat je geen overdosis vitamines binnenkrijgt.

De beste vitamines voor sporters

voor intensieve sporters zullen alle B-vitamines een positief effect geven op de energiehuishouding. Juist tijdens sportieve prestaties is energie belangrijk. Bij een eenzijdig voedselpatroon kun je gemakkelijk een tekort aan B-vitamines krijgen en dan is een aanvulling noodzakelijk. Vitamine D wordt vooral aangemaakt door zonlicht. Vooral in de wintermaanden kan extra vitamine D daarom geen kwaad. Vitamine D is goed voor het opbouwen van weerstand en is goed voor het herstel van botten en spieren. Ook vitamine C is goed voor de weerstand en sporters ervaren door inname van extra vitamine C minder klachten van spierpijn en pijn bij blessures. Vitamine C voorkomt tevens infecties.

De beste mineralen voor sporters

Wanneer het lichaam een tekort aan magnesium heeft, dan kan extra magnesium geen kwaad. Magnesium kan krampen in spieren voorkomen. Tijdens het sporten zul je veel zweten. Hierdoor kan er en natriumtekort ontstaan. Natrium is nodig voor de bloeddrukregulatie. Veel drinken is altijd een goede oplossing, maar met een isotone drank met natrium, vul je het natriumtekort aan. Zink is ook een zinvolle mineraalsoort, dat belangrijk is voor de hormoonhuishouding en voor een goede bot- en bindweefselaanmaak.

Wees als sporter altijd goed voorbereid

Goede voeding is de basis. Extra vitamines kunnen een zinvolle aanvulling zijn, maar wees verder ook goed voorbereid als sporter. Zorg dat je een goede zorgverzekering hebt. Met de goedkoopste zorgverzekering ben je verzekerd van alle basiszorg. Maar het kan zijn dat je als topsporter met de goedkoopste zorgverzekering niet voldoende gedekt bent voor alle blessures. Vooral niet als je extremere sporten beoefend. Kies daarom een zorgverzekeraar die je voor alle blessures dekt.