Turkesterone is een ecdysteroïde, op het moment dat je dat als supplement in neemt zal het ervoor zorgen dat je spiergroei en spierkracht verbeterd wordt. Ecdysteroïde is overigens een steroïde-achtige stof die in nature komt uit bepaalde insecten, waarin het zorgt dat het vervelingsproces gestimuleerd wordt. Overigens zit het ook in verschillende planten, hierbij zorgt het juist ervoor dat de planten beschermt worden tégen de insecten. Zoals de naam zeer waarschijnlijk al verklapt komt het voor in de Ajuga turkestanica plant.

Hoe werkt turkesterone?

Momenteel zijn onderzoekers nog steeds uitgebreid onderzoek aan het doen naar hoe turkesterone – en vele andere ecdysteroïdes – nou precies werken in ons menselijk lichaam. Uit een eerste test kwamen ze tot de conclusie dat het via de oestrogeen-receptor-bèta werkte, en daarmee de spiermassa doet stimuleren. Echter denken de onderzoekers dat het ook via meer wegen werkt, zoals bijvoorbeeld de MAS-receptor.

Bijwerkingen van turkesterone

Turkesterone heeft trouwens geen – tot zeer weinig – bijwerkingen, in tegenstelling tot de vele andere anabole steroïde. Dat komt doordat ecdysteroïde zich niet bindt aan de androgeenreceptor. Hierdoor zul je geen bijwerkingen krijgen zoals het verlies van haar en/of gynaemastie (dat is het krijgen van dikkere borsten bij mannen).

Wie gebruikt turkesterone?

Al meerdere jaren is het ontzettend populair bij grote sporters en atleten uit onder andere Rusland, China en Oezbekistan. Sinds een aantal maanden doen daardoor ook steeds meer mensen in Nederland turkesterone kopen. Overigens is het geen totaal nieuw supplement. Het bestaat al ontzettend lang, om precies te zijn als sinds 1974. Toen ontdekten Russische wetenschappers het. Hun gebruikten het toen der tijd alleen voor zichzelf. Hierdoor hadden de atleten, die mee deden aan de Olympische Spelen, een klein voordeel. Men noemde dat daarom ook de ‘Russian Secret’.

Waar komt turkesterone vandaan?

Het wordt gewonnen uit de – eerder benoemde – Ajuga turkestanica. Dat is een plant die groeit in de vele bergachtige gebieden in Centraal-Azië. Hierbij moet je voornamelijk denken aan Oezbekistan, beter gezegd de provincie Surxondaryo. Turkesterone komt alleen voor in een speciale soort plant, hierdoor is het ontzettend zeldzaam en schaars. In tegenstelling tot andere ecdysterone, dat veel voorkomt in onder andere spinazie, vrijwel alle granen en in quinoa.