avocadoNiet alleen voor supplementen ben jij op Supplementenfacts.nl op het juiste adres. Over alles rondom fitness en gezonde voeding kun je bij ons terecht. Wij krijgen regelmatig de vraag waarom zoveel sporters avocado’s eten en of een avocado gezond is of juist ongezond. In dit artikel zullen we antwoord geven op al jouw vragen rondom deze vrucht.

Over de avocado

De avocado komt oorspronkelijk uit Centraal Amerika en groeit aan de gelijknamige boom. Een grappige feit over deze vrucht is dat het letterlijk teelbal betekent. Met name in Mexico is de vrucht enorm populair, maar ook in Nederland begint het zijn populariteit te winnen. Dat is niet heel gek als je gaat kijken naar de gezondheidsvoordelen van de vrucht. In bijna iedere supermarkt of groente boer  kun je er tegenwoordig wel een kopen. De prijzen varieeren van 75 cent tot 1.50.

Vaak worden er twee verschillende soorten verkocht. Dit zijn de ready to eat producten die je gelijk na het kopen kunt opeten. Deze kun je niet dagen lang laten liggen want ze zijn al rijp. Daarnaast heb je ze ook die langer mee gaan en juist nog een tijdje op de fruitmand moeten liggen. Je voelt wel aan de avocado’s wanneer ze klaar zijn om gegeten te worden.  Als hij keihard is en je kunt hem nog niet indrukken dan moet hij zeker nog een aantal dagen staan. Maar als hij een beetje in te drukken is dan is hij klaar om gegeten te worden, druk je er direct met je vinger doorheen dan is hij overrijp of misschien zelfs verrot. Let hier goed op, doe dit al in de winkel zodat je weet wanneer je de avocado kunt gaan eten.

Wat maakt de avocado gezond?

Er zijn verschillende voordelen van het eten van een avocado. De avocado bevat namelijk een flink aantal eigenschappen dat de avocado gezond maakt. We zullen deze even voor je toelichten.

Gezonde vetten

Gelukkig leeft de mythe dat vetten zoveel mogelijk vermeden moeten worden niet meer onder de meeste mensen. De avocado bevat ook nog eens de gezonde vetten die je juist wilt hebben. Dit zij namelijk de enkelvoudige onverzadigde vetten. Deze vetten zorgen voor een verlaging van je cholesterol.

Vezels

De vrucht staat ook bekend om het relatief hoge aantal vezels. Dit zijn zowel de onoplosbare als de oplosbare vezels, dit is een combinatie die je niet vaak in voedingsmiddelen terug ziet. Deze onoplosbare vezels zorgen voor een verbetering van de stoelgang. Op deze manier verminder je ook nog eens de kans op darmkanker, dit komt door dat de dikke darm effectief wordt gereinigd. De oplosbare vezels zijn weer goed voor het onder controle houden van je vezels.

Vitamines

Natuurlijk kunnen de vitamines ook niet ontbreken in het rijtje van gezondheidsvoordelen, want aan vitamines kom je niet tekort bij deze vrucht. Voornamelijk bevat het vitamine B, K en E. Vitamine B zorgt voor een betere stofwisseling en een gezonde huid. Vitamine K is ideaal voor de groei van de botten zoals de botdichtheid. Vitamine E is weer de juiste vitamine voor je ogen.

Eiwitten

Avocado’s bevatten ook nog eens een relatief hoog percentage eiwitten. Als sporter is het erg belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Doordat de avocado veel vezels bevat worden de eiwitten uit deze vrucht zeer goed door het lichaam opgenomen. Wil je vegetarisch gaan leven? Dan is het aan te raden om je eiwitten uit een avocado te halen.

Voedingswaarde avocado’s

Ook de voedingswaarde zijn erg positief. Bekijk hieronder de voedingswaarde per 100 gram avocado.
KCal: 188
Eiwitten:2,6 gram
Vetten: 18,1
Koolhydraten:1,5

Waarbij smaakt een avocado?

Het kan zijn dat je nog nooit van een avocado hebt gehoord, het is dan lastig in te beelden waarbij een avocado smaakt. Het smaakt namelijk een beetje romig en heeft echt een typische smaak. Je zult het gewoon een keer moeten proeven.

Je kunt de avocado gewoon los eten met een beetje peper en zout voor wat extra smaak. Wat ook veel mensen doen is de avocado uitsmeren op een boterham. De avocado moet hier wel goed rijp voor zijn.

Daarnaast smaakt een avocado bij iedere salade. Maak snippers van de avocado en meng het door de salade heen, het zal een verrijking zijn aan je salade.

Avocado recepten

avocado receptEr zijn ook een aantal recepten waarin de avocado het meest belangrijke onderdeel is van het menu. Bij deze avocado recepten wordt de vrucht als basis genomen. Maar ook is het de basis van een van de bekendste dipsauzen die er bestaat. Dit is namelijk de Mexicaanse Guacamole en smaakt bijna overal erg lekker bij. Heb jij een goed recept voor ons? Laat dan een reactie achter!