BulkenWie zich gaat verdiepen in bodybuilding krijgt te maken met de woorden bulken en cutten. In dit artikel behandelen wij wat bulken precies inhoud en hoe jij dit het beste kunt aanpakken.

Wat is bulken precies?

Als jij wilt aankomen in spiermassa is de snelste manier om dit te doen door te bulken. Bulken betekend dat je meer kcal binnen krijgt dan je dagelijks verbrand. Je hebt dus een overschot aan voeding. Dit is de enige manier om aan te komen in spiermassa. Het is wel belangrijk dat je er ook een goed trainingsschema bij volgt, want doe je dit niet dan zul je alleen maar in vet aankomen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Hoe werkt het precies

Om te beginnen met bulken moet je eerst weten hoeveel kcal je dagelijks nodig hebt. Dit kun je eenvoudig berekenen met een BMR berekening Mannen: BMR= 66 + (13.7 * gewicht in kilo’s) + (5 x lengte in cm) – (6.8 x leeftijd in jaren). Als je dit gedaan hebt weet je het aantal kcal dat je nodig hebt als je de hele dag niks zou doen. Er van uitgaande dat je minimaal 4-5 x in de week sport doe je dit getal keer 1.6. Dit is het aantal kcal dat je nodig hebt om op het zelfde gewicht te blijven.

Als je gaat bulken wil je natuurlijk niet op het zelfde gewicht blijven, maar wil je juist aankomen. Verhoog je aantal kcal met ongeveer 10% en doe dit voor een aantal weken. Als je ziet dat je te weinig aankomt kun je nog meer gaan eten. Merk je dat je juist veel aankomt in vet, en te weinig in spiermassa dan kun je juist het aantal kcal gaan verlagen.

Supplementen voor in de bulk

Het kan zijn dat jij tijdens je bulk wel meer dan 3000 kcal per dag binnen moet krijgen. Om dit uit gezonde voeding te halen is enorm veel werk. Het kan ook nog eens zijn dat jij niet eens genoeg eetlust hebt om aan al deze kcal te komen. Een simpele en effectieve manier is dan door eiwitpoeder te nemen wat geschikt is om te bulken. Denk hierbij aan een weight gainer als mammoth 2500 , een shake bevat namelijk een hoog aantal kcal waardoor jij gemakkelijk je doelstelling in de bulk kunt halen.

Voeding voor in de bulk


Naast je eiwitshake bestaat natuurlijk het grootste aantal kcal wat je binnen krijgt in de bulk uit voeding. Het voordeel aan de bulk is dat je juist veel kcal moet binnen krijgen, je kunt in deze tijd dus meer eten dan normaal. Het maakt niet uit als je voeding hoog in koolhydraten of vetten is zolang je maar het aantal kcal bereikt die je berekend hebt. Natuurlijk is het wel het beste voor je gezondheid om dit uit gezonde voeding te halen, maar voor je fysiek is het het belangrijkst dat je een hoog aantal eiwitten en kcal binnen krijgt.