Wil je profiteren van de goede eigenschappen van knoflook maar hou je niet van de smaak of geur ervan, kies dan voor knoflook supplementen. Knoflook is heel gezond en helpt tegen diverse aandoeningen.

Knoflook is een natuurproduct dat kan worden ingezet tegen allerlei kwalen. Eeuwen geleden werd de plant door diverse volkeren al gebruikt om zijn geneeskrachtige werking. Knoflook werd door mensen toegepast als medicijn of gegeten om betere prestaties te leveren. Tegenwoordig heeft knoflook nog steeds als taak onze gezondheid te verbeteren.

Wat is knoflook?

Knoflook (allium sativum) behoort tot de bolgewassen. Net als ui, prei en bieslook is het een plant uit de lookfamilie. Knoflook komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië. De plant groeit het beste in een mediterraan klimaat. Maar ook in ons land wordt knoflook verbouwd. De meeste knoflook die in Nederland wordt verkocht, is de gedroogde variant. Ook de poedervorm is gewild.

Elke geurige plant heeft verschillende bollen, die gemiddeld 10 knoflookteentjes bevatten. Er zijn diverse rassen. Knoflook wordt gebruikt als smaakmaker in vele gerechten.

Voedingswaarde

Een bol knoflook bevat per 100 gram 140 calorieën en 30 procent koolhydraten en is heel voedzaam. We treffen de vitamines B1, B6 en C aan en de mineralen mangaan, calcium, ijzer, kalium, koper, selenium en fosfor aan en daarnaast nog eiwitten en wat vezels. 

Vooral de hoeveelheid mangaan (23% van de ADH), vitamine B6 en vitamine C is noemenswaardig. Mangaan is goed voor de botaanmaak en is van belang voor het behoud van sterke botten. Dit mineraal bevordert de energiestofwisseling en helpt bij de bescherming van lichaamscellen.  Vitamine B6 is nodig voor de vorming van rode bloedcellen, ondersteunt het energieniveau en helpt het immuunsysteem, het geheugen en het zenuwstelsel.  Vitamine C is onder andere belangrijk voor je weerstand, je  bloedvaten en de opname van ijzer.

Waar is het goed voor?

Knoflook heeft dus voordelen voor zowel je lichaam als je geest. In de natuurgeneeskunde is dit product niet weg te denken. Knoflook zou onder andere je immuunsysteem versterken en ervoor zorgen dat je minder snel een verkoudheid of griep oploopt. Daarnaast zou het goed zijn voor je bloeddruk, cholesterolspiegel, de kans op hart- en vaatziekten verkleinen en bijdragen aan de instandhouding van gezonde luchtwegen. Knoflook is ook goed voor de darmflora. Het knoflookbolletje heeft bovendien nog een antibacteriële werking.

 Alliine

In knoflook zitten veel aminozuren en zwavelverbindingen, onder andere alliine. Je lichaam zet alliine om in allicine. Dit stofje zorgt voor de scherpe geur van knoflook en zou er ook voor zorgen dat knoflook ziektes kan voorkomen of bestrijden.

Allicine maakt weer honderd werkzame metabolieten. Fermentatie verhoogt dit proces. Witte knoflook wordt dan zwart. Knoflook bevat antioxidanten die gezonde cellen en weefsels beschermen. In zwarte knoflook zitten er nog meer die je lichaam nog beter helpen beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Pas bij de bereiding van knoflook (als de knoflookbol wordt beschadigd door snijden of fijnhakken) komt allicine vrij. Bij het kokkerellen met verse knoflook gaan veel van de medicinale eigenschappen van knoflook verloren. Verhitting heeft er geen goede invloed op. Met knoflook supplementen krijg je alle goede voedingsstoffen van knoflook binnen. Het is wel van belang dat je kiest voor een goed merk en dat het knoflookpoeder op een goede manier is bereid.

Knoflook supplementen

In Nederland zijn knoflook supplementen best wel populair. Dat komt natuurlijk door de gunstige effecten voor je gezondheid die, al dan niet terecht, aan knoflook worden toegeschreven. Aanwijzingen dat knoflook een genezende werking heeft zijn er. Er moet echter nog meer onderzoek worden uitgevoerd om er achter te komen of het gebruik van knoflooksupplementen inderdaad bijdraagt aan een goede gezondheid.

De knoflook supplementen bevatten extracten van de werkzame stoffen in knoflook. Ze zijn direct beschikbaar voor je lichaam. 

Geurloze knoflookcapsules

Van verse knoflook krijgt je een stinkende adem. En niet alleen je adem kan stinken naar knoflook maar ook je zweet. Een knoflookextract is geur- en smaakloos en dat is voor veel mensen een groot pluspunt om te kiezen voor knoflook supplementen.

Orthokliniek Ootmarsum heeft een divers assortiment knoflooksupplementen van de hoogste kwaliteit met onder andere tabletten, capsules en softgels. Er bestaan speciale kruidenformules met knoflook. Biotics Para is bijvoorbeeld een kruidenformule met maar liefst twaalf synergetisch werkende fytonutriënten, met in de hoofdrol knoflook en zware walnoot. Vitakruid Para DTX is een kruidenformule met knoflook en oregano als hoofdbestandsdeel. Hierin zitten in totaal acht botanische kruiden. Beide merken beweren dat kruidenformules met meerdere kruiden die samenwerken effectiever zijn. Ook aan multivitaminen wordt nogal eens knoflook toegevoegd.