Als je voedingssupplementen wilt gaan nemen is het in de meeste gevallen handig om te weten wat voor een lichaamstype je bent zodat je hier je supplementen gebruik op kunt aanpassen.  Binnen de bodybuilding scene wordt er onderscheid gemaakt tussen drie soorten lichaamstypes. Dit zijn de ectomorph, mesomorph en endomorph. Niemand is 100% een van deze lichaamstypes, maar iedereen neigt wel het meest naar een bepaald type. Hierdoor is het wel handig om te bepalen wat voor een lichaamstype jij bent.

bodytype

Lichaamstype endomorph

Een persoon met het lichaamstype endomorph slaat gemakkelijk vet op en kweekt gemakkelijk spiermassa. Het gevaar van een persoon met dit lichaamstype is dat ze naast het aankomen van spiermassa ook (te veel) vet massa aankomen. Wij raden voor het supplement gebruik voor dit persoon daarom dan ook eiwitpoeder en andere voedingssupplementen aan met een laag aantal calorieën zodat er droge spiermassa gekweekt kan worden.

Lichaamstype mesomorph

Een persoon met het lichaamstype mesomorph staat er om bekend dat ze goed kunnen aankomen in spiermass en een stukken makkelijker droog kunnen staan dan het endomorph lichaamstype. Hierdoor is het voor dit persoon gemakkelijker om een periode te bulken om vervolgens de calorie inname te verminderen om zo weer wat droger te komen staan. Het supplement gebruik wat aangeraden wordt voor dit lichaamstype is daarom ook afhankelijk van het doel. In de bulk periode kan er prima een weight gainer genomen worden en tijdens het cutten een lagere calorie supplement.

Lichaamstype ectomorph

Een persoon met het lichaamstype ectomorph heeft zeer veel moeite met aankomen. Dit zowel in spiermassa als met vet massa. Belangrijk voor dit lichaamstype is dus dat de calorie inname zeer hoog ligt. Een ectomorph zou dan nog weinig vet aankomen en ook minder snel in spiermassa dan de mesomorph en de endomorph. Wij raden daarom ook weight gainers aan als jij dit lichaamstype hebt.

Conclusie

Iedereen heeft een lichaamstype waar die het meest naar toe neigt. In de meeste gevallen zit je een beetje tussen twee lichaamstypes in. Het is belangrijk om dit van je zelf te weten zodat jij je voeding, training en voedingssupplementen op kunt aanpassen. Ieder lichaam is uniek en heeft daarom een andere aanpak nodig, leer je lichaam kennen alleen op deze manier kan je het beste resultaat behalen.