Een sportblessure kan bij inspanning zomaar ontstaan. In zo’n geval spreken we van een acute blessure. Natuurlijk kan het ook voorkomen dat een blessure langzaam maar zeker ontstaat. Dat wordt ook wel een chronische blessure genoemd. Beide gevallen zijn vervelend en hebben op een bepaald moment actie nodig om ze te verhelpen. In dit artikel lees je meer over acute en chronische blessures en wat je moet doen wanneer je last hebt van een van deze twee ongemakken.

Acute blessure: hoe herken je die?

Een acute sportblessure herken je ontzettend snel. In zo’n geval is er vaak sprake van een ongeluk of ongeval waarbij de blessure direct te zien is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verzwikken van je enkel of het verdraaien van je knie. Zo’n blessure is dus vaak zichtbaar; je enkel zwelt bijvoorbeeld op of wordt rood. In het geval van het verdraaien van je knie merk je dat je je knie niet meer goed kunt bewegen en zie je dat de knie iets dikker wordt. Dit geldt ook voor andere acute sportblessures. Het is belangrijk om direct te handelen wanneer je merkt dat er iets niet goed is. Wanneer je zo snel mogelijk begint met het behandelen van een acute blessure zul je zien dat je er uiteindelijk minder last van hebt.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om de zogeheten ICE-regel toe te passen. Dat betekent dat je de plek van de blessure zo snel mogelijk moet koelen. Houd je knie, arm, voet, enkel of ander lichaamsdeel een tijdje onder een koude stromende kraan. Of kijk of er ergens ijs in de buurt is: thuis heb je wellicht ijsblokjes in de vriezer liggen. Bij de sportschool of -vereniging is er over het algemeen ook altijd wel een coldpack of zak ijs te krijgen. Deze regel houdt verder nog in dat je rust moet houden, de druk hoog moet houden en je been, voet of arm het liefst hoog blijft houden.

Hoe herken je een chronische blessure?

Een chronische blessure neemt wat langer de tijd om te ontwikkelen. Het kan in zo’n geval zelfs zo zijn dat je er aan het begin van die tijd niet zoveel van merkt. Bij een chronische blessure zie je meestal niets aan de buitenkant. Er is geen wond, geen zwelling of rode plek te zien; het zit meestal aan de binnenkant van je lijf. De meeste mensen merken dat ze ergens last van hebben, maar nemen geen tot te weinig stappen om er iets aan te doen. Dat is eigenlijk heel zonde, want op die manier zorg je er zelf voor dat de blessure erger kan worden. Hierbij geldt namelijk, net als bij veel andere dingen in het leven, dat voorkomen beter is dan genezen.

Er zijn drie stadia te onderscheiden in het geval van een chronische blessure. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van pijn na het sporten. Ook kan het zo zijn dat je pijn ervaart tijdens het sporten, die ook na het sporten nog even aan blijft houden. Het laatste stadium is dat je constant pijn ervaart bij alles wat je doet. In zo’n geval ben je meestal al te laat met het toepassen van oefeningen om de pijn te verlichten en de blessure te verhelpen. Daarom is het aan te raden om zo snel mogelijk nadat je merkt dat je misschien een blessure hebt hulp te vragen. Een fysiotherapeut of expert kan je hierbij helpen.

Wat zijn de kosten van fysiotherapie bij blessures?

Voor iedere behandeling bij de fysiotherapie zijn de kosten verschillend. Zo’n behandeling is namelijk heel persoonlijk. Ook hangen de kosten af van hoe je verzekerd bent; je kunt bij je zorgverzekering bijvoorbeeld een extra pakket afnemen dat de kosten van de fysiotherapeut dekt. Vanuit de basis wordt er maar weinig vergoed. Zorg er daarom voor dat je altijd de juiste verzekering met extra dekking hebt; hier lees je meer over fysio verzekeringen zodat je goed voorbereid bent op de kosten. Lees je sowieso goed in over de inhoud van zo’n extra pakket. De ene zorgverzekeraar vergoed bijvoorbeeld 15 behandelingen, terwijl de ander goedkoper lijkt te zijn maar slechts 6 behandelingen vergoedt.

Je kunt er ook voor kiezen om geen aanvullend pakket af te nemen. Misschien heb je meer behandelingen nodig dan de verzekering dekt of is er een andere reden waarom je geen aanvullende verzekering hebt. Wat de reden ook is; het is goed om een beetje voorbereid te zijn. Gemiddeld rekenen fysiotherapeuten tussen de € 25 en € 35 per zitting (van een half uur). Speciale fysiotherapie is altijd iets duurder. De uiteindelijke kosten hangen af van hoeveel behandelingen je nodig hebt om je blessure te vermelden. Daar kan je fysiotherapeut je meer over vertellen. Blijf in ieder geval niet zitten met pijn; zo zorg je er alleen maar voor dat je nog meer last krijgt.