Anabolen zijn middelen die de spieropbouw bevorderen. De totale groep anabole middelen kun je in  twee groepen te verdelen: de androgene anabole steroïden en andere anabole middelen. Deze middelen worden vaak gebruikt door sporters. Zij gebruiken dit vanwege de spieropbouw.  Dit geldt vooral voor takken van sport waarbij kracht een belangrijke rol speelt. Anabolen zorgen voor een stimulans van de eiwitaanmaak, maar gaan ook de afbraak van spiereiwit tegen. Sporters krijgen hierdoor dikkere en sterkere spieren. Dit gebeurt vooral als men intensief trained en als er voeding wordt gebruikt met voldoende eiwitten erin verwerkt. Een nadeel van anabolen is dat sporters een toename van agressie krijgen.

De werking van anabolen

Anabolen stimuleert dus eigenlijk het testosteron gehalte. Deze hormoon komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Vanwege de gunstige eigenschappen op voornamelijk spiergroei en kracht wordt deze hormoon vaan synthetisch nagemaakt. Doordat de hormonen nagemaakt kunnen worden, kan men ook de werking en de werkingsduur ervan vergroten. De originele toepassing van anabolen is vanwege medische redenen. Anabolen zijn dus ontworpen als medicijn. Er zijn twee manieren waarop je anabolen kunt toedienen: in de vorm van pillen of injecties. Anabolen die oraal ingenomen worden kunnen schadelijk zijn voor de lever. Gebruik je de injecties dan komen de steroiden gelijk in de spieren terecht. Injecteerbare anabolen vinden veel sporters ook veiliger.

Het effect van anabolen

Wanneer je voor een langere tijd anabolen gebruikt kan dit negatieve effecten hebben op je lichaam. Anabole steroïden verstoren namelijk de balans van je geslachtshormonen. Omdat anabolen kunstmatige testosteron zijn maakt je lichaam zelf minder of geen testosteron meer  aan. Tegelijkertijd produceert je lichaam juist meer vrouwelijk geslachtshormoon, oestrogeen. De aanmaak van testosteron kan maanden tot een jaar stil blijven liggen. Verder kan het gebruik van teven anabolen leiden tot haaruitval, puisten, hoofdpijn en misselijkheid. Anabolen is een hulpmiddel voor sporters, maar je mag er niet teveel van gebruiken. Een teveel aan anabolen heeft ook geen effect. Anabolen zijn alleen effectief als je een goed dieet aanhoudt en regelmatig traint.