Heb je al gehoord van het ketogeen dieet? Als je dit artikel leest, is de kans groot dat je weet hoe dit dieet zo ongeveer werkt. We helpen je graag om nog beter te begrijpen hoe het dieet werkt en welk effect het dieet op jouw lichaam heeft. Zo is een ketogeen dieet een koolhydraatarm dieet, waarbij er met name op vette voeding wordt gefocust. Door veel vetten en minder koolhydraten te eten, kun je uitstekende resultaten met dit dieet behalen. Het ketogeen dieet kent veel overeenkomsten met koolhydraatarme diëten.

Er zit er echter wel een groot verschil tussen het ketogeen dieet en koolhydraatarme diëten. Zo wordt er bij het ketogeen dieet met name gefocust op het vermijden van koolhydraten en ligt de focus bij het ketogeen dieet vooral op vette voeding.

ketogieen dieet

Hoe werkt ketose?

Tijdens ketose, zal het lichaam overschakelen naar jouw vetreserves als belangrijkste energiebron. Op dit moment zal het verbranden van vet gestimuleerd worden. Dit proces vindt plaats als er geen glucose meer voorradig is. Door weinig koolhydraten te eten en veel vette voeding, zal het lichaam vanzelf overschakelen naar vetverbranding.

Is het keto dieet gevaarlijk?

Lang was het keto dieet vrij controversieel. Dat heeft ermee te maken dat gedacht werd dat dit dieet voor een verhoogd cholesterolgehalte zou zorgen. Gelukkig wordt het ketogeen dieet niet meer automatisch als verkeerd gezien. Aangetoond is dat het dieet kan helpen bij het verliezen van gewicht. Dit heeft te maken met minder pieken in jouw bloedsuikerspiegel en het verzadigende effect dat vetrijke voeding op jouw lijf heeft.

Vaak worden omega 3 vetzuren aangewezen al gezonde vetten. Omega 6 vetten werden als minder gezond gezien. Uit onderzoeken blijkt echter dat verzadigde vetten uit bijvoorbeeld roomboter zeker niet zo ongezond zijn als gedacht werd. Met name transvetten (uit de industrie) blijken slecht te zijn en kwaad te doen aan onze gezondheid.

Waarom zou je een ketogeen dieet volgen?

Het ketogeen dieet maakt het mogelijk om jouw voedingspatroon volledig in balans te brengen. Dit is noodzakelijk, want steeds meer Westerlingen eten meer koolhydraten dan zij eigenlijk nodig hebben. Dit gaat tegen onze manier van eten in, zoals dat ook tijdens de tijd van jagers-verzamelaars gebeurde. Er wordt daardoor veel insuline aangemaakt en de verzadiging is laag. Meer vetten en eiwitten maken hier een einde aan. De principes van het ketogeen dieet zijn zo gek dus niet.

Via HappyHealthy.nl kun je meer lezen over het ketogeen dieet. Zo krijg je een uitgebreide kijk op wat het ketogeen dieet precies is en hoe dit dieet verschilt van andere populaire diëten. Op basis daarvan kun je bepalen of dit dieet bij je past.