Quercetine is een plantenpigment dat in veel fruit en groenten wordt aangetroffen. Het heeft een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder het verminderen van het risico op hartaandoeningen en kanker. Quercetine heeft ook ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, waardoor het heilzaam is voor de behandeling van een verscheidenheid aan aandoeningen. In deze blogpost bespreken we de werking van quercetine en de vele gezondheidsvoordelen ervan!

Wat is Quercetine?

Quercetine is een soort flavonoïde, dit zijn plantaardige pigmenten die in veel fruit en groenten voorkomen. Flavonoïden hebben een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder het verminderen van het risico op hartaandoeningen en kanker. Quercetine is ook ontstekingsremmend en antioxidant, waardoor het gunstig is voor de behandeling van een verscheidenheid aan aandoeningen.

Hoe werkt Quercetine?

Quercetine werkt door het verminderen van ontstekingen en het wegvangen van vrije radicalen. Het doet dit door de productie van ontstekingsmoleculen, zoals prostaglandinen en leukotriënen, te remmen en schadelijke zuurstofmoleculen, die reactieve zuurstofsoorten (ROS) worden genoemd, te neutraliseren. Hierdoor kan quercetine om een grote verscheidenheid van gezondheidsaandoeningen te verbeteren.

Wat zijn de voordelen van quercetine voor de gezondheid?

Er zijn vele gezondheidsvoordelen van quercetine, waaronder het verminderen van het risico op hartaandoeningen en kanker, het verbeteren van gewrichtspijn, het verminderen van de symptomen van astma, en het behandelen van aandoeningen zoals hooikoorts en sinusinfecties. Quercetine is ook gunstig voor gewichtsverlies en huidverzorging.

Quercetine kan helpen met huidverzorging

Quercetine is gunstig voor de huidverzorging omdat het ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen heeft. Hierdoor kan quercetine een grote verscheidenheid aan huidaandoeningen verbeteren, waaronder acne, eczeem en rosacea. Quercetine kan ook helpen om de huid te beschermen tegen schade door de zon.

Gewichtsverlies

Quercetine is favorabel voor gewichtsverlies omdat het ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen heeft. Hierdoor kan quercetine helpen ontstekingen te verminderen en gewichtsverlies te bevorderen. Bovendien kan quercetine helpen het lichaam te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Hoeveel quercetine hebben we nodig?

Er zijn een paar eenvoudige manieren om quercetine in je dieet op te nemen. Je kunt veel fruit en groenten eten die rijk zijn aan quercetine, zoals appels, uien, bessen en boerenkool. Je kunt ook quercetine supplementen nemen, die verkrijgbaar zijn bij de meeste apotheken en reformwinkels. Er is geen specifieke aanbevolen dosering van quercetine, omdat deze kan variëren afhankelijk van iemands leeftijd, gezondheid en andere factoren. De algemene richtlijn is echter om 500-1.000 mg quercetine per dag te consumeren. Dit kan bereikt worden door het eten van veel fruit en groenten die rijk zijn aan quercetine, of door het innemen van quercetine supplementen.