Probeer je al een tijdje met hardlopen vet te verliezen maar zonder al te veel succes? Dan vind je hieronder wat mogelijke redenen en wat je wél kan doen om met regelmatig hardlopen je afslank inspanningen beginnen te ondersteunen. Veel mensen beginnen als ze willen afvallen meteen met hardlopen en op zich is dat een slimme strategie!

Hardlopen is best intensief en verbrandt relatief veel calorieën (iets meer als 100 calorieën per kilometer). Het is daarom ook best aannemelijk om te denken dat je hierdoor als vanzelf ook vet gaat verliezen…Toch is het vaak in het begin als mensen gaan hardlopen dat ze geen gewicht verliezen en soms zelfs aankomen! Of ze verliezen wat gewicht en bereiken een plateau ergens daarna.

Wat is er aan de hand? Er is geen eenvoudig antwoord op deze vraag maar er zijn wel een aantal variabelen in de mix te noemen.

Dit zijn de belangrijkste drie:

1) Te veel calorieën

Als eerste kan het zomaar zo zijn dat je meer calorieën eet dan je nodig hebt per dag! Zelfs als je hardloopt kan het zijn dat je niet meer calorieën verbrand dan je die dag nodig hebt. Je kan dan hongeriger zijn dan voordat je begon met hardlopen en je eet daarom meer calorieën dan je je bewust bent.

Probeer in dat geval je calorie inname te verspreiden over de dag. Eet 5-6 kleinere maaltijden in plaats van 3 zodat je niet geneigd bent in de momenten tussen de hoofdmaaltijden extra veel te eten. En als je dan iets eet zorg er dan voor dat het geen junk food is maar snack gezond. Junk food of bewerkte ongezonde voedingsmiddelen kunnen zelfs zorgen dat je nog meer trek krijgt! Voed je lichaam gezond én verstandig en je word beloond met een stabielere bloedsuikerspiegel en minder trek op de dag.

2) ‘Spiermassa is ‘zwaarder’ dan vet’

Dat is de andere verklaring waarom de weegschaal geen verschil of zelf naar omhoog beweegt. Het lijkt erop alsof je geen vet verliest maar je vetpercentage is wel degelijk naar beneden aan het gaan. In dat geval zie je er strakker uit dan eerst en zie je meer spieren dan voordat je begon in de spiegel. Probeer iets anders dan de weegschaal te nemen voor het meten van je vooruitgang.

3) Bepaal je caloriebehoefte

Precies weten hoeveel calorieën je nodig hebt op een dag helpt je om uit te zoeken hoe je een tekort kan creëren van 3.500 calorieën per week, wat overeenkomt met een half kilo vetcellen! Dus als je elke week 9 kilometer (3x3km) hardloopt betekent dat je rond de 1.200 calorieën verbrand met je sessies.

Dus om een calorieëntekort van 3.500 kcal te organiseren rest nog een 2.300 calorieën die je met een dagelijks tekort van 328 calorieën kan creëren. Op deze manier kan je tot 2 kilo per maand afvallen. Als je niet afvalt dan is er geen calorieëntekort en eet je meer als in bovenstaand voorbeeld.

Afvallen = geen hogere wiskunde maar een calorieënbeperkingsspel gecombineerd met een (veel) gezonder voedingspatroon.