Je ziet steeds vaker dat mensen supplementen gebruiken als onderdeel van een training. Wat niet iedereen weet is dat supplementen ook een rol kunnen spelen bij het voorkomen van blessures. Wil jij blessures voorkomen? Check dan deze tips voor het voorkomen van blessures, onder andere door het slim gebruiken van supplementen.

Vetinname en blessures

Er is een duidelijk verband tussen vetinname en blessures. Bij atleten die voeding tot zich nemen waar minder dan 30% vet is lopen meer kans op blessures dan bij atleten die voeding tot zich nemen die wel voor meer dan 30% uit vetten bestaat. Het is zelfs zo dat het gaat om twee keer zoveel kans op blessures.

Vetten heb je nodig voor onder andere de opname van in vet oplosbare vitaminen: vitamine A, E en K. Het is dus belangrijk dat als je supplementen neemt met vitamine A, E of K dat je dus ook voldoende vet tot je neemt. Vitamine A en E werken als antioxidant. Ze zorgen voor ondersteuning van herstel na inspanning. Belangrijke vitamines dus om blessures te voorkomen.

Heb je te weinig vitamine K? Dan kun je sneller last krijgen van blauwe plekken. Ook genezen wondjes minder snel. Ze zullen langer nabloeden. Bij bijvoorbeeld een valpartij tijdens de voetbal is dat natuurlijk ook niet wenselijk.

De rol van supplementen

Krijg je door middel van je normale voeding te weinig vet, of vitamine A, E, K binnen? Dan is het dus mogelijk dat je met een supplement met deze toevoegingen, blessures voorkomt. Hier moet je natuurlijk wel goed weten wat je doet. Bij een te veel van bijvoorbeeld vet kan het ook weer zijn dat je weer andere kwalen krijgt. Het gaat om een juiste balans en hoeveelheid van alles.

De botten

Voor het behoud van je botten is het belangrijk dat je voldoende calcium en vitamine D binnenkrijgt. Dit kan voorkomen dat je (te) snel een botbreuk krijgt. Als je weet dat je een calcium of vitamine D gebrek hebt, kun dit dus aanvullen met een supplement.

Goede training

Een goede training is natuurlijk ook van belang. Denk aan een goede warming-up en een goede cooling down. Het lijkt zo simpel, maar er zijn genoeg sporters die dit onderschatten en dan maar niet doen. Dit zorgt al snel voor onnodige blessures.

Oefeningen doen

Behalve eventueel gebruik van supplementen voor het voorkomen van blessures, kun je ook op andere manieren werken aan het voorkomen van blessures. Zo kun je bijvoorbeeld oefeningen met een weerstandsband doen. Met een weerstandsband zorg je namelijk voor een gecontroleerde manier van trainen waarbij je kunt trainen zonder veel kans op blessures. Ook is het een handig middel als je na een blessure je sport weer rustig en verantwoord wil oppakken.