Op het Paleo Dieet krijg je eigenlijk alle essentiële nutriënten naar binnen. Het is een dieet waarbij je veel groenten, fruit en onbewerkt dierlijk voedsel consumeert. Wanneer je voldoende variatie brengt in dit dieet zul je weinig behoefte hebben aan supplementen. Toch zijn er supplementen die een goede aanvulling zijn op het Oerdieet. In dit artikel zullen we er vijf behandelen.

Vitamine B12

In tegenstelling tot wat men eerder dacht komt een tekort aan Vitamine B12 niet alleen bij vegetariërs en veganisten voor. Bij sommigen is het een aangeboren stoornis, of iets dat zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld dankzij het gebruik van bepaalde medicijnen. Ongeveer 5% van de bevolking heeft er last van en het komt vaker bij ouderen voor dan bij jongeren. In zulke gevallen is het aan te raden vitamine B12 supplementen in te nemen, want zelfs met een Paleo Dieet kan je dit tekort dan niet verhelpen.

Vitamine D

Ook een tekort aan Vitamine D komt heel vaak voor. De belangrijkste bronnen van Vitamine D zijn wild gevangen vette vis en zonlicht. Eet je weinig vis of ben je niet zo vaak in het zonnetje, dan kan je een Vitamine D supplement gebruiken. Waarvoor heb je Vitamine D nodig? Je lichaam haalt calcium uit je voeding met behulp van Vitamine D. Dit houdt je botten en tanden sterk. Daarnaast is het heel goed voor je afweersysteem.

Visolie

Op een goed gevarieerd Paleo Dieet eet je genoeg wild vlees en vette vis. In zulke gevallen heb je geen visolie supplementen nodig. Merk je echter dat er niet genoeg vis en vlees in je dieet voorkomt, dan is een visolie supplement wel een goed idee. Probeer een goed evenwicht tussen de hoeveelheid omega 3 en omega 6 vetzuren te vinden. Omega 3 vind je voornamelijk in bladgroenten en noten, terwijl omega 6 meer in oliën voorkomt.

Probiotica

Voor zij die een verstoorde darmflora hebben is het innemen van probiotica heel goed. Veel gezondheidskwalen zijn gelinkt aan een slechte spijsvertering. De micro-organismen, dus gisten en bacteriën, helpen hierbij. Ze kunnen onder andere diarree, verkoudheid en constipatie tegengaan. Gebruik niet teveel Probiotica omdat dit de evenwicht aan goede en slechte bacteriën in je spijsvertering kan verstoren. En dat wil je ook niet hebben.

Foliumzuur

Vooral voor vrouwen is foliumzuur heel belangrijk omdat het voor de goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van een ongeboren baby zorgt. Het is een essentiële vitamine dat niet zelf door je lichaam wordt aangemaakt. Je haalt foliumzuur dus uit je voeding of supplementen. Bladgroenten zoals spinazie, brocolli en kool bevatten veel foliumzuur. Op het Paleo Dieet moet je dus voldoende hiervan binnen krijgen. Toch komt het vaker voor dat men kampt met een tekort. Hoe komt dit? Vrouwen ervaren meestal een tekort door het gebruik van anticonceptie pillen. Daarnaast zijn er andere oorzaken zoals darmziekte en langdurig gebruik van medicijnen tegen reuma, epilepsie en psoriasis.