Of je nou voetbalt voor je plezier, of dat je het op het topniveau doet, het is belangrijk te letten op je voeding. Je gebruikt namelijk veel energie bij het voetballen. Al deze energie komt uit koolhydraten die je zult verbranden. Het is dus belangrijk om voor het sporten goed te eten zodat je voldoende energie hebt. Maar ook tijdens het voetbal is het belangrijk om in een top vorm te blijven. Zeker wanneer je een wedstrijd hebt wil je fit kunnen zijn tijdens de gehele wedstrijd. Door te letten op je voeding zal je betere resultaten kunnen neerzetten en het beter kunnen doen.

Welke voedingsstoffen

Er zijn veel verschillende voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, en als je sport. Een goed voedingsschema helpt je bij het innemen van de juiste voedingsstoffen en de juiste hoeveelheid hiervan. Een van de belangrijkste voedingsstoffen zijn natuurlijk de koolhydraten. Koolhydraten uit voeding gaat je lichaam gebruiken als energie. Op het moment dat je een flinke inspanning geeft, zoals wanneer je aan het voetballen bent, zal je lichaam veel van deze koolhydraten nodig hebben. Belangrijk is het om hierbij het verschil te weten tussen verschillende koolhydraten en welke gezond zijn en welke niet. Zo zijn er enkelvoudige koolhydraten die voorkomen in bijvoorbeeld frisdrank en snoep. Deze snelle koolhydraten worden vaak snel door het lichaam opgenomen. Wanneer je bijvoorbeeld midden in een wedstrijd zit en even pauze hebt kun je deze enkelvoudige koolhydraten nemen om tijdelijk meer energie te krijgen. Echter is het verstandig om ook meervoudige koolhydraten genoemd. Deze koolhydraten worden de langzame koolhydraten genoemd en zullen langzaam door het hele lichaam worden opgenomen. Door dit soort producten te eten voor een wedstrijd (en eventueel na afloop ) ben je veel gezonder bezig en daarnaast zal je ook minder last krijgen van dips en dalen. Bij het opslaan van deze koolhydraten zal dit voornamelijk worden gedaan in de spieren en in de lever. Deze voorraad wordt vervolgens weer omgezet voor het leveren van energie tijdens het bewegen. Op het moment dat je veel rent, spring en sprint zullen deze koolhydraten worden ingezet.

Richtlijnen

Om een goede voetbal partij te hebben is het aan te raden diverse richtlijnen in de hand te nemen, en je hier aan te houden. Op de dagen waarop je geen wedstrijd hebt en ook geen training is het aan te raden te ten volgens de schijf van vijf. De schijf van vijf zorgt ervoor dat jij van alles voldoende binnenkrijgt om aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid te komen. Op de dagen dat je trainingsdagen hebt kun je na de training meer koolhydraten eten dan dat je gewend bent. Dit omdat je meer energie hebt verbruikt dan normaal. Ook is het aan te raden om na een zware training voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten helpen namelijk met de opbouw van spieren. Je kunt ervoor kiezen om wat eieren te eten, maar ook kun je denken aan producten met veel eiwitten zoals bijvoorbeeld kip. Op de dag dat je een belangrijke training of wedstrijd hebt is het aan te raden bij elke grote maaltijd meer koolhydraten te eten dan dat je gewend bent. Wanneer je bijvoorbeeld normaal 2 boterhammen eet ,kun je nu 3 boterhammen eten. Maar ook vet heeft verschillende energie bronnen. Onverzadigde vetten komen voor in noten en zaden en in vis soorten zoals zalm en forel. Verzadigde vetten en transvetten zijn niet gezond en komen voor in koeken , gebak, chips en ook in frituurvet bijvoorbeeld.

Meer informatie over eiwitten

Eiwitten zijn heel erg belangrijk en spelen een grote rol bij spiergroei en het herstel van beschadigd weefsel. Deze energie bron is dan ook echt nodig na afloop van een flinke training of wedstrijd. De beste soort eiwitten zijn dierlijke eiwitten die terug te vinden zijn in kip, vlees , vis en ook zuivel bevat veel dierlijke eiwitten. Belangrijk is het wel om altijd gevarieerd te blijven eten volgens de schijf van vijf. Wissel je maaltijd met veel dierlijke eiwitten af met voldoende koolhydraten en dus ook met voldoende groenten. Op het moment dat je een belangrijke wedstrijd hebt is het aan te raden gedurende de dag meer eiwitten te consumeren. Maar vooral na afloop van een wedstrijd of intensieve training is het belangrijk dat je lichaam veel eiwitten binnen krijgt. Dit zorgt ervoor dat je spieren en je lichaam verder kan groeien, en je dus nog beter kan worden. Belangrijk is het om altijd de schijf van 5 als uitgangspunt te nemen.