Als veganist probeer je dierlijke producten helemaal te vermijden, maar zodoende krijgt je lichaam een vitamine niet die het hard nodig heeft. Vitamine B12 is heel belangrijk voor de stofwisseling van de cellen in ons lichaam. Het is nodig voor de DNA synthese en om energie aan te maken of op te wekken. Het zet namelijk koolhydraten, vetten en eiwitten om in energie. Jammer genoeg wordt die alleen geproduceerd door sommige bacteriƫn en schimmels die in de darmen van dieren, in de grond en in oppervlaktewater leven. Vitamine B12 komt dus niet voor in plantaardige voeding.

Wat interessant is, is dat B12 ook in de mens wordt aangemaakt. Dit gebeurt in een uiteinde van de darm. Alleen kan het niet opgenomen worden via de darmwand. Mensen die een tekort hebben aan Vitamine B12, kunnen last krijgen van:

  • Duizeligheid
  • Diarree
  • Benauwdheid
  • Bloedafwijkingen
  • Krampen/tintelingen in de ledematen
  • Ouderdomsklachten (vervroegde ouderdom)
  • Chronische vermoeidheid

En dat is nog niet eens de hele lijst. Het is dus belangrijk voor veganisten om op een ander manier Vitamine B12 in het lichaam te krijgen. Als men niet over wil gaan tot het eten van dierlijke voeding, dan is er nog een ander oplossing: supplementen. Vitamine B12 supplementen wordt in een laboratorium door bacteriƫn gemaakt, dus ze zijn 100% veganisch. Je neemt zo een tabletje bij de maaltijd in. Ook zijn er oplosbare tabletten als je liever niet wilt slikken. 1 tablet per dag is al genoeg. Daarnaast zijn er ook injecties die je kunt nemen, maar die schijnen pijnlijk te zijn.

Sommige mensen zullen wel denken dat 1 tablet niet genoeg voor ze zal zijn, maar dat is niet zo. De opname ervan is aan maximum gebonden. Je lichaam neemt op wat het nodig heeft en niet meer. Het is dus niet nodig om extra tabletten in te slikken.

Als je pas veganist bent geworden of al een tijdje bent, dan is het belangrijk om naar de arts te gaan en om na te gaan of je lichaam geleden heeft aan een tekort aan Vitamine B12. Vraag ook meteen naar de supplementen zodat je in de toekomst genoeg Vitamine B12 in je lichaam hebt.