Goedkoop en tegelijkertijd ook gezond eten lijkt soms heel erg lastig. Vooral de combinatie van goedkoop en gezond lijkt niet bij elkaar te passen. Als je een salade wilt kopen in de supermarkt, dan is deze vaak een stuk duurder dan een diepvriespizza. Als je weinig geld te besteden hebt, is gezond eten daarom ook niet voor jou weggelegd, toch? Of misschien wel? Is het mogelijk om goedkoop én gezond te eten? Hieronder volgen vijf tips over hoe je met een beperkt budget toch een gezonde maaltijd op tafel kunt toveren.

Tip 1: Weet wat je eet

Als je wilt veranderen naar goedkoop gezond eten, is het als eerste belangrijk dat je weet wat je eigenlijk allemaal binnen krijgt. Een diepvriespizza uit de supermarkt is erg lekker, maar wat zit er eigenlijk allemaal in? Dat geldt ook voor die lekkere kant en klare saus die je graag over de paste heen doet. De saus is heerlijk, maar hoe kan het dat die zo lang houdbaar is? Als je de ingrediëntenlijst bekijkt kan het zijn dat je behoorlijk schrikt. De tomatensaus die je gekocht hebt blijkt nauwelijks in aanraking te zijn geweest met tomaten. Je denkt misschien een behoorlijk gezonde keuze te hebben gemaakt voor je eten, maar uiteindelijk blijkt dit tegen te vallen. De ingrediëntenlijst vertelt jou wat je weten moet. Let hierbij op of de naam van het product overeenkomt met wat je tussen de ingrediënten ziet staan. Daarnaast kun je kijken hoeveel dingen er tussen staan waar je nog nooit van hebt gehoord of die je zelfs nooit in een keuken hebt gezien. Let ook op hoeveel suiker en zout er in het product zit. Vaak wordt hier redelijk wat van toegevoegd omdat dit de houdbaarheid en de smaak bevordert en zoals je wel begrijpt, zijn dit niet de gezonde elementen in jouw voedsel. Goedkoop gezond eten begint hier.

Tip 2: Verander je denkpatroon

Als tweede moet je iets in je hoofd omzetten als je goedkoop gezond eten op tafel wilt zetten. Gezond eten moet echt een belangrijke plek gaan krijgen in jouw leven en in dat van je gezin. Omdat gezond eten zo duur lijkt, doen veel mensen met een laag budget hier niet zoveel mee, echter met een paar aanpassingen kan iedereen goedkoop en gelijktijdig gezond eten. Hiervoor is het goed om je budget eens te bekijken. Waar gaat je geld naartoe? Misschien haal je altijd dat ene, dure broodbeleg omdat die zo lekker is, maar heb je de goedkopere variant al eens geprobeerd? En als je een dagje weg bent kun je misschien eens een kopje koffie drinken in een goedkoper restaurantje dan bij die bekende keten waar de koffie erg lekker is, maar ook veel duurder. Op die manier kun je kijken hoe je geld kunt besparen. Daarnaast is het ook van belang dat je de reden voor het goedkoop en gezond eten gaat bekijken. Waarom wil je dat graag? Als eerste waarschijnlijk omdat het beter voor je gezondheid is, maar wist je dat vers eten vaak ook veel lekkerder is? Verse producten hebben een veel duidelijkere smaak dan de producten die in potjes en blikken zit. Daarnaast kun je dus zelf bepalen wat voor kruiden je gebruikt om het geheel van nog meer smaak te voorzien. Je weet dus wat je eet.

Tip 3: Kies liever voor vers en winkel bewust

Verse groenten kopen lijkt erg duur, echter kan dit best meevallen. Als je de prijs van een paar tomaten vergelijkt met een potje tomatensaus zal je inderdaad zien dat die pot saus goedkoper is, maar met die tomaten kun je vele kanten op. De tomaten hebben een rijkere smaak en je kunt zelf kiezen wat voor kruiden je gebruikt om je saus op smaak te brengen. Goedkoop, lekker en gezond eten kun je zo lekker maken als je zelf wilt. Koken met verse ingrediënten lijkt misschien een beetje eng, omdat je moet weten hoe je ze klaar maakt, maar op internet kun je tegenwoordig heel veel informatie vinden op dit gebied. Vergeet ook niet, van fouten maken leert men. Het voordeel van verse groenten kopen is dat je de groenten voor van alles kunt gebruiken. Goedkoop en gezond eten kan op die manier in vele verschillende varianten gegoten worden met maar een beperkt aantal groenten. Van de tomaten die je normaal voor de tomatensaus zou gebruiken, kun je ook een heerlijke risotto maken, of wat denk je van tomaatjes door de salade? Heb je iets teveel verse groenten gekocht, dan vries je ze gewoon even in. Dat geldt overigens voor al het eten wat je gemaakt hebt. Als het niet helemaal op komt is dat geen ramp, want in de vriezer kun je dit nog een hele poos bewaren, waardoor je de week erop misschien nog wel goedkoper uit bent met je maaltijd!

Aanbiedingen

Bij bewust winkelen kun je onder andere denken aan het afstruinen van de aanbiedingen. Er kan soms heel wat gezond eten in de aanbieding zijn, waardoor je lekker goedkoop en gezond eten kunt maken. Is er zoveel in de aanbieding dat je het niet in één week kunt gebruiken, dan kun je dit even invriezen. Zo ligt het al klaar voor een volgende keer en hoef je dit niet nog eens extra te kopen, wanneer het weer duurder is. Het leuke is dat je hierdoor ook nog eens creatief leert worden. Je kijkt in de vriezer wat erin ligt, bedenkt wat er misschien bij zou passen en je tovert in een handomdraai lekker, goedkoop en gezond eten op tafel.

Markt en boerderijwinkel

Om goedkoop en gezond eten te maken, kun je naast de supermarkt, waar alles zeer verleidelijk gepresenteerd wordt, gebruik maken van de markt of een boerderijwinkel. Hier kun je vaak voor weinig geld erg goede en verse groenten kopen. Gezond goedkoop eten wordt op die manier een stuk makkelijker. Daarbij kun je grotere partijen inslaan die je vervolgens kunt bewaren in de vriezer. Ook vlees en vis is vaak verser en goedkoper op de markt dan wanneer ze verpakt in de supermarkt liggen. Denk hierbij ook maar eens aan een stukje kipfilet waar wat extra water in is gespoten, zodat die groter en zwaarder is. Op de markt worden deze trucjes over het algemeen niet toegepast waardoor mensen hier graag hun verse producten kopen. Het voordeel van een boerderijwinkel is dat de eigenaar jou precies kan vertellen waar de groenten en het fruit vandaan komt en of het bespoten is of biologisch geteeld. Onderhandelen is vaak mogelijk als je besluit meer dan één stuk groente of fruit te kopen. Hierdoor ben je uit eindelijk goedkoper uit en staat er de komende dagen weer goedkoop en lekker gezond eten op tafel.

Tip 4: Volkoren producten

Pasta en rijst zijn erg populair, maar ook hierin wordt niet altijd gebruik gemaakt van gezonde voedingsmiddelen. Een goed alternatief voor de normale pasta en rijst, zijn de volkoren varianten. Volkoren betekent dat de hele graankorrel gebruikt is om het product te maken en niet enkel de kern, die we bij tarwe kennen in de vorm van bloem. Deze kern bestaat vooral uit koolhydraten en eiwitten. Een brood wat enkel gemaakt is van tarwebloem is daarom ook lang niet zo gezond als een volkoren brood. In een tarwekorrel zit namelijk ook nog een kiem. Deze is belangrijk voor de goede vetten, vitamines en mineralen. De kern en de kiem zitten samen in de zemel, oftewel het omhulsel van de graankorrel. Hierin bevindt zich het grootste deel van de voedingsvezels, mineralen en vitaminen. Volkoren komt niet enkel voor in brood, maar ook in producten als pasta en rijst. Goedkoop en gezond eten wordt dus nog makkelijker als je kiest voor de gezonde versie van deze producten.

Tip 5: Verbouw je eigen groenten

Wil je zeker weten wat je eet en wil je echt goedkoop, lekker en gezond eten op tafel zetten, dan kun je er ook voor kiezen je groentes zelf te kweken. Het hoeft helemaal niet zoveel werk te kosten en qua ruimte is het ook goed te doen. Zaden kun je in het voorjaar vaak goedkoop verkrijgen en met de hele familie een klein moestuintje onderhouden kan best leuk zijn. Samen kijken hoe de verschillende planten opgroeien en er daarna gezamenlijk van smullen. Vooral groente is vrij makkelijk te verbouwen op relatief weinig grond. Je kunt er zelfs voor kiezen de groentes in potten te zetten. Daardoor hoef je geen speciale hoek in je tuin om te spitten. Goedkoop gezond eten is op deze manier erg eenvoudig.

Goedkoop en gezond gaat goed samen

Met deze vijf tips zou je een mooi begin moeten kunnen maken om goedkoop en gezond eten te maken. Het hoeft lang zo moeilijk niet te zijn als het vaak voorgedaan wordt en de woorden goedkoop en gezond kunnen gerust in één zin genoemd worden. Natuurlijk moet je altijd kritisch blijven kijken wat er in je eten zit zodat je niet genept wordt. Een donker bruin brood hoeft lang niet altijd volkorenbrood te zijn bijvoorbeeld. Fabrikanten willen nog wel eens een kleurstof toevoegen waardoor het brood er gezonder uitziet dan deze is. Kijk dus altijd goed wat er op de ingrediëntenlijst staat om niet voor verrassingen komen te staan. Probeer ook gericht naar de winkel te gaan en goed in de gaten te hebben op welke manier een supermarkt zijn best doet om jou bepaald eten te laten kopen. Enkel zo kun je het weerstaan deze ook daadwerkelijk te kopen en voor de gezonde keuze te gaan. Goedkoop gezond eten vergt dus even wat aandacht, maar als je het een beetje door hebt, maak je de lekkerste maaltijden zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen. Ik wens je eet smakelijk.