Als je serieus bezig bent met krachtsport en bodybuilding is voeding en voldoende rust van groot belang om lichamelijke groei te realiseren. Na een fitness training komt het lichaam in een katabolistisch staat – met andere woorden, het lichaam breekt spierweefsel af. Om te profiteren van de training, en spieropbouw te realiseren, is het belangrijk dat het lichaam zo snel mogelijk in het anabool proces beland. Dit kan met behulp van de juiste voeding en voldoende rust. Als de voeding niet goed is en er onvoldoende rust is blijft het lichaam te lang een afbrekende (katabolische) staat.

Als je ziek bent verkeert het lichaam ook in een katabole staat. Tijdens het herstelproces kom je weer in een anabole staat, waardoor spieren en weefsel kunnen aansterken. Tijdens het slapen, is het lichaam actief bezig met het verbrandingsproces, veroorzaakt door een intensieve training. Door voeding en rust zal het lichaam herstellen en weer in een anabole staat belanden.

Als je structureel teveel sport (met weinig rust en slechte voeding) kan het lichaam voor een langere tijd in een katabolische staat belanden. Met als gevolg het lichaam insuline aanmaakt waardoor er geen goed herstel plaatsvindt, met spierafbraak als gevolg en mogelijk zelfs een dikkere vetlaag ontstaat. Met name krachtsporters, zoals bodybuilders, zullen dan ook niet snel aan cardio beginnen. Zij willen meer spier en minder vet, door het gebruik van de juiste voeding. Als cardio goed gebruikt wordt kan het juist spieropbouw bevorderen en vet doen verlagen. Na een fitness sessie van ongeveer een uur kan je maximaal 20 minuten cardio doen, op bijv. een loopband of een crosstrainer. Doe dit op een laag niveau of interval training van korte duur.

In veel gevallen kunnen voedingsupplementen helpen om herstel en groei te bevorderen na een training. Denk aan aminozuren en de juiste eiwitten. Supplementen zijn aanvullend op de reguliere voeding. Vooraf aan een training kan je ook een pre-workout gebruiken om meer energie te hebben voor een intensieve training. De pre-workouts van merken zoals Animal leveren een enorme boost aan energie. Nadeel is een dip na de training. Advies is om na een training goed te eten en even een uur te slapen, zodat het lichaam kan herstellen van de pre-workout.