Het eten van pompoenpitten brengt vele gezondheidsvoordelen met zich mee. Met 28 gram van dit superfood heb je al 151 calorieën binnen. De vele voedingsstoffen, waaronder ijzer, magnesium, zink en antioxidanten die je in deze pit vindt, maken het tot geweldig voedsel. Passend bij een gebalanceerd voedingspatroon. We zetten hier enkele gezondheidsvoordelen voor je op een rij.

1. Antioxidanten

Doordat pompoenpitten rijk zijn aan antioxidanten, waaronder vitamine E en carotenoïden, kunnen de pitten ontstekingen verminderen. Ook verkleinen ze de kans op allerlei ziekten, dankzij de bescherming die ze cellen bieden tegen schadelijke vrije radicalen. Een onderzoek dat werd uitgevoerd op ratten met artritis toonde aan dat ontstekingen door het eten van pompoenpitten verminderd konden worden. Hierbij ondervonden de ratten geen bijwerkingen, terwijl soortgenoten die ontstekingsremmers toegediend kregen, wel negatieve effecten ondervonden.

2. Magnesium

Doordat pompoenpitten rijk zijn aan magnesium kan het eten ervan een magnesiumtekort opheffen of voorkomen. Magnesium is verantwoordelijk voor vele lichamelijke reacties. Het tot je nemen van voldoende magnesium helpt je om onder andere een gezonde bloeddruk te behouden. Ook verlaagt het de kans op hartproblemen en het bevordert de gezondheid van je botten en de regulatie van je bloedsuikerspiegel.

3. Vezelrijk

Als je 28 gram aan schilvrije pompoenpitten eet, krijg je maar liefst 1,7 gram aan vezels binnen. Doordat de pitten zo vezelrijk zijn, zijn ze zeer bevorderlijk voor de spijsvertering. Ook verlaagt vezelrijke voeding gezondheidsrisico’s, waaronder de kans op type 2 diabetes, obesitas en hartziekte.

4. Bevorderlijk voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is onontbeerlijk, zeker voor sporters. In slaap komen kan soms een uitdaging zijn, maar pompoenpitten zouden dit probleem kunnen verhelpen. Doordat deze zaden rijk zijn aan tryptofaan kunnen ze je op weg helpen naar dromenland. Om voldoende van dit aminozuur binnen te krijgen, zul je wel ongeveer 200 gram pompoenpitten moeten eten voor het slapengaan. Doordat dit superfood ook rijk is aan zink, kan tryptofaan omgezet worden in serotonine. Serotonine op zijn beurt kan weer in melatonine omgezet worden, een hormoon dat verantwoordelijk is voor de regulatie van je slaapcyclus. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat magnesium ook een positief effect heeft op de nachtrust.

Pompoenpitten roosteren

Om echt van je superfood te genieten, kun je de pompoenpitten roosteren. Ze zijn vooral erg smakelijk na gebakken te zijn op een lage temperatuur. Ben je van plan deze superfood vaak te nuttigen? Dan kan het raadplegen van een energievergelijker nuttig zijn. Als je je oven namelijk drie keer anderhalf uur per week gebruikt, verbruikt deze op jaarbasis al snel 150 kWh extra. Wie weet kun je met je besparing wat nuttigs kopen… zoals pompoenpitten.