Voor pasgeboren baby’s is colostrum, de eerste moedermelk, heel erg belangrijk. En dat komt onder andere doordat er lactoferrine in zit. Om niet alleen baby’s te laten profiteren van de voordelen van lactoferrine wordt deze voedingsstof ook in capsules verwerkt. 

Over de pluspunten van colostrum en lactoferrine zijn de deskundigen het wel eens. Vooral de bescherming die het biedt voor je lichaam en de gunstige werking voor het immuunsysteem worden daarbij vermeld.  Daarom wordt bijvoorbeeld aan vrouwen die geen borstvoeding willen geven toch gevraagd hun pasgeboren baby colostrum te geven. Colostrum zit vol voedingsstoffen en antistoffen, die je je hele leven beschermen tegen ziekte. 

De populariteit van lactoferrine is groeiende. Het is één van de meest werkzame ingrediënten van colostrum en steeds meer volwassenen ontdekken dat niet alleen baby’s lactoferrine kunnen benutten voor hun gezondheid. Het wordt veelal ingezet om weerstand te bieden aan ziektemakers en deze efficiënt op te ruimen. 

Wat is lactoferrine?

Lactoferrine is een ijzerbindend melkeiwit. Een klein beetje van deze bouwstof kan je lichaam zelf aanmaken. Witte bloedcellen zorgen hiervoor. Lactoferrine zit onder andere in slijmvliezen, zweet, traanvocht, speeksel en het maagdarmkanaal. Voor de toepassing in voedingssupplementen wordt voornamelijk rauwe koemelk gebruikt. Het wordt ingezet om diverse gezondheidsvoordelen te behalen. 

In colostrum zit 7 gram lactoferrine per liter en in biest van koemelk 1,5 gram. In moedermelk is dit 1 tot 2 gram per liter. Daarnaast bevat lactoferrine vitamines, mineralen, eiwitten, spoorelementen en vetzuren. 

Gebruik van lactoferrine

Lactoferrine wordt toegevoegd aan babymelkpoeder, sportvoeding en voedingssupplementen.  Ook treffen we het aan in tandpasta, cosmetica en probiotische voeding. Het gebruik van lactoferrine staat nog in de kinderschoenen en lactoferrine zal ongetwijfeld in de toekomst breder worden toegepast.  

Colostrum is goed voor het immuunsysteem van baby’s maar ook voor dat van andere gebruikers. Lactoferrine transporteert ijzer en vitamine B12. IJzer ondersteunt de afweer van je lichaam. Ook vitamine B12 helpt het immuunsysteem.  Beide zijn belangrijk voor het energiemetabolisme.

Het melkeiwit kan ook vrije ijzerionen binden. Door dit ijzerbindend vermogen zijn slechte bacteriën in het darmstelsel die zich voeden met ijzer niet in staat zich te vermeerderen. Dit zou zorgen voor een gezonde darmflora en ontstekingen en infecties kunnen voorkomen. 

Wie heeft lactoferrine nodig?

Lactoferrine kan een geschikt voedingssupplement zijn voor sporters, vrouwen, senioren en vegetariërs . En dan met name voor het mineraal ijzer. Sporters hebben meer behoefte aan ijzer. Dit helpt energie vrij te maken uit voeding, ondersteunt de vermindering van vermoeidheid en moeheid en zorgt mede voor een goede weerstand. Eiwitten stimuleren daarnaast de spiergroei en zorgen voor herstel van spieren en spierweefsel na de fysieke inspanning.

Een ijzertekort komt ook regelmatig voor bij vrouwen. En dan vooral bij vrouwen die regelmatig sporten of vrouwen die kampen met een grote hoeveelheid bloedverlies tijdens hun menstruatie. Klachten bij ijzertekort zijn onder andere vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, kortademigheid en een bleke kleur. Heb je te weinig ijzer in je bloed dan vermindert hierdoor je weerstand. Door een lagere weerstand loop je een grotere kans verkouden te worden of griep te krijgen. 

Door de ondersteuning van het immuunsysteem en de werking als antioxidant kan lactoferrine ook een goede keuze zijn voor zieke mensen. Er is echter nog te weinig wetenschappelijk onderzoek verricht naar de werking van lactoferrine om alle goede eigenschappen te kunnen ondersteunen. Eind dit jaar worden wel de resultaten verwacht van een studie in ons eigen land naar de werking van lactoferrine bij Long-covid. 

Capsules met lactoferrine

De aanmaak van lactoferrine bij volwassenen is klein. Een beetje extra lactoferrine kan dan ook zeker meerwaarde hebben. Het dient als aanvulling op het lichaamseigen lactoferrine. Neem dan wel een supplement met lactoferrine van de hoogste kwaliteit. De zuiverheidsgraad moet minstens 95 procent zijn. De capsules moeten bestand zijn tegen maagzuur. Belangrijk daarnaast is dat de lactoferrine gezuiverd is van lipoplysachariden (LPS).

Voor voedingssupplementen wordt de rauwe koemelk (biest) gevriesdroogd. Zo kan het product langer worden bewaard. Lactoferrine is verkrijgbaar in verschillende doseringen: 150 mg, 200 mg, 300 mg lactoferrine. Er is zelfs een dosering van 500 mg. Met een hoge dosering vul je een tekort snel aan. Je kunt ook een kuur doen met dit ontstekingsremmend melkeiwit, bijvoorbeeld voor het bestrijden van een infectie of voor het verhogen van de weerstand. De capsules met lactoferrine kunnen worden ingenomen voor of tijdens de maaltijd. 

Soms wordt vitamine C of zink aan een supplement met lactoferrine toegevoegd. Vitamine C is goed voor het immuunsysteem, helpt de lichaamscellen beschermen en verhoogt de ijzeropname. Zink ondersteunt het immuunsysteem, is goed voor de botten, haren, huid en nagels en levert een bijdrage als antioxidant. 

Lactoferrine in voedingssupplementen kan veilig worden gebruikt, zowel door volwassenen als door baby’s en kinderen. Breek voor kleine gebruikers een capsule open en vermeng het poeder met babymelkpoeder of los het poeder op in een glas melk of water. Het supplement is veilig in gebruik voor langere tijd. De kans op bijwerkingen is klein. Gebruik lactoferrine niet als je allergisch bent voor koemelk.