Onze groente en fruit bevatten steeds minder vitaminen en mineralen. Dit komt door een uitputting van onze landbouwgronden. Al decennia lang wordt bijgehouden hoeveel vitaminen en mineralen er in onze groenten zitten. Er is duidelijk te zien dat dit in een dalende trend zit. Het is nu dan ook, meer dan ooit, nodig om extra vitamines en mineralen te slikken. Een manier om dit te doen is door het slikken van multivitaminen. Het voordeel hiervan is dat je met 1 supplement in 1x verschillende vitamines en mineralen tot je kunt nemen. En dat in de juiste doseringen en verhoudingen. In dit artikel lees je alles over multivitaminen.

Multivitamine supplementen

In een multivitamine supplement zitten verschillende mineralen en vitaminen. Je hebt deze supplementen in verschillende varianten. Je hebt de algemene die je dagelijks kunt nemen en dienen om tekorten te voorkomen en de gezondheid in zijn algemeen te ondersteunen.

Je hebt ook multivitamine supplementen die op een bepaalde doelgroep zijn gericht. De samenstelling en doseringen van de verschillende vitaminen en mineralen is dan helemaal op deze doelgroep afgestemd. Zo zijn er speciale multivitamine supplementen voor vrouwen, mannen, senioren, zwangere vrouwen, vrouwen in de overgang, krachtsporters, duursporters en voor een betere weerstand.

De hoeveelheid van ieder afzonderlijke vitamine en mineraal staan op de verpakking aangegeven. Meestal staat hier dan ADH bij. ADH staat voor Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid en wordt uitgedrukt in een percentage van wat je dagelijks nodig hebt. De ADH is overigens niet de optimale hoeveelheid voor een optimale gezondheid maar een percentage van wat nodig wordt geacht om ziekten en tekorten te voorkomen.

Is het wel nodig?

Eigenlijk heeft iedereen wel baat bij multivitamine supplementen, zelfs mensen die altijd gezond eten. Dit heeft te maken met een aantal factoren. Op de eerste plaats bevatten onze groenten en ons fruit steeds minder vitaminen en vooral steeds minder mineralen. Hierdoor wordt het noodzakelijk om extreme hoeveelheden groenten en fruit te eten om de aanbevolen waarden nog te halen. Verder hebben we vaak toch een voorkeur voor bepaalde voedingsmiddelen waardoor er langzaam maar zeker tekorten kunnen ontstaan voor de vitaminen en mineralen die afkomstig zijn van de voedingsmiddelen die we niet zo vaak eten.

Een ander probleem is dat ons lichaam niet alle vitaminen en mineralen uit onze voeding haalt. In goede multivitamine preparaten is de samenstelling van de vitamines en mineralen dusdanig dat ons lichaam ze goed kan opnemen.

Als we op leeftijd raken dan verdwijnt ook de eetlust. Wat bij senioren daardoor vaak te zien is, is dat men nog maar weinig eet. Het gevolg hiervan is dat er automatisch minder vitamines en mineralen via de voeding worden verkregen. Het is daarom, zeker voor senioren, goed om aan te vullen door middel van multivitamine supplementen. Je hebt supplementen die helemaal afgestemd zijn op de behoeften van senioren.

Met een multivitamine supplement worden niet altijd de behoeften aan specifieke vitaminen en mineralen afgedekt. In bepaalde situaties kan er namelijk een verhoogde behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen zijn. Bijvoorbeeld een verhoogde behoefte aan magnesium bij spierkrampen of vitamine C bij verkoudheid. Het kan dan nuttig zijn dit nog separaat extra te suppleren.

Functies van verschillende vitamines

Een vitamine heeft altijd meerdere functies in het lichaam, het is bij diversen processen betrokken. Soms om processen beter te laten verlopen maar soms ook essentieel om een proces te kunnen laten verlopen. Hieronder worden in het kort de verschillende vitamines en hun belangrijkste functies.

Vitamine C

De mens is de enige zoogdier die zelf geen vitamine C aanmaakt. Deze vitamine moet daarom via de voeding of supplementen verkregen worden. Het is een antioxidant die nodig is voor de aanmaak van collageen. Deze vitamine kreeg bekendheid omdat het de scheurbuik voorkomt. Scheurbuik is vandaag te dag niet meer een issue omdat we de beschikking hebben over vers fruit en groente. Vitamine C wordt vandaag de dag vooral geslikt om de weerstand te verbeteren en infectieziekten zoals verkoudheid te voorkomen.

Vitamine D

Vitamine D is ook een bijzondere vitamine. Het wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Het zit nauwelijks in onze voeding. In de wintermaanden is de zon echter niet krachtig genoeg voor de aanmaak van vitamine D. Vitamine D kan dan gelukkig via supplementen verkregen worden. Vitamine D is belangrijk voor onze stemming en kan zo winterdepressies voorkomen. Verder is vitamine D betrokken bij het regelen van de bloeddruk en het is goed voor het gezond houden van de hersenen.

Vitamine B1

Deze vitamine speelt een belangrijke rol in onze energieproductie en suikerstofwisseling. Het is nodig om onze energiedeeltjes ATP aan te maken.

Vitamine B2

Vitamine B2 is betrokken bij omzetten van voedingsstoffen in energie. Daarnaast is het als co-enzym betrokken bij allerlei processen in het lichaam.

Vitamine B3

Vitamine B3 is belangrijk voor een goede spijsvertering. Daarnaast is deze vitamine belangrijk voor een goed functioneren van ons zenuwstelsel.

Vitamine B5

Deze vitamine komt in veel voedingsmiddelen voor waardoor een tekort zeldzaam is. Deze vitamine is betrokken bij verschillende metabole functies.

Vitamine B6

Vitamine B6 is als co-enzym betrokken bij meer dan 100 metabole processen. Het speelt tevens een rol bij de vorming van rode bloedcellen.

Vitamine B7

Deze vitamine zorgt voor de synthese van vetzuren en is betrokken bij het aminozuurmetabolisme.

Foliumzuur

Foliumzuur is betrokken bij de celgroei en DNA-vorming. Om deze reden wordt zwangere vrouwen dan ook geadviseerd om foliumzuur supplementen te nemen in het eerste trimester van de zwangerschap.

Vitamine B12

Vitamine B12 komt uitsluitend voor in voedingsmiddelen met een dierlijke oorsprong. Het is daarom van belang dat veganisten en vegetariƫrs vitamine B12 supplementen slikken. Vitamine B12 is nodig om rode bloedcellen te kunnen vormen is verder betrokken bij de aanmaak van energie en celdeling.

Vitamine A

Vitamine A is goed voor de ogen. Het voorkomt nachtblindheid en achteruithang van het zicht door beschadigingen aan het hoornvlies.