De wet op steroïden verschilt over de hele wereld. Waarschijnlijk zijn anabole steroïden in je land illegaal en niet verkrijgbaar zonder een recept van geautoriseerde zorgverleners. Voordat je verder leest, controleer eerst welke steroïden legaal zijn waar je woont.

De vele bijwerkingen waarvoor je moet uitkijken zijn afhankelijk van welke steroïden je van plan bent te gebruiken.

Anabole en androgene steroïden bevatten de mannelijke geslachtshormonen testosteron en dihydrotestosteron (DHT).

Androgene steroïden versterken de productie van mannelijke seksuele kenmerken en de ontwikkeling van mannelijke geslachtsorganen.

De ontwikkeling van botten en spieren wordt bevorderd door anabole steroïden. Een uitgebreide aanmaak van rode bloedplaatjes is ook een van de effecten van anabole steroïden.

Bijwerkingen van anabolen steroïden

bijwerkingen hiervan

Het gebruik van anabole steroïden onder omstandigheden die medisch goedgekeurd zijn kan, onder andere, de volgende bijwerkingen veroorzaken:

 • Uitstel van de puberteit in jongens
 • Hypogonadisme (te lage spiegel van geslachtshormonen) en zwakheid bij mannen
 • Borstkanker
 • Bleke gelaatskleur
 • Osteoporose
 • Gewichtsafname bij hiv/aidspatiënten
 • Endometriose (baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte)

Anabole steroïden kunnen oraal worden ingenomen of geïnjecteerd.

Oraal of geïnjecteerd, blijven de bijwerkingen van anabole steroïden ongeveer hetzelfde.

In de Verenigde Staten zijn anabole steroïden ingedeeld bij “Schedule III Controlled Substances” (rooster III gereguleerde stoffen), in verband met de mogelijke ernstige bijwerkingen en het hoog misbruikpotentieel.

Verbod van anabole steroïden in de sport

Anabole steroïden worden misbruikt door concurrerende atleten om spieren op te bouwen en hun prestaties en uithoudingsvermogen te verbeteren.

Bij universitaire sporters en competitieprofessionals worden gebruikers van anabole steroïden vaak uitgesloten van concurrerende sporten, en worden genoteerd in de lijsten van verboden middelen van de WADA (World Anti-Doping Agency) en de USADA (U.S. Anti-Doping Agency)

IOC

Ook het IOC (Internationaal Olympisch Comité) en de NCAA (National Collegiate Athletic Association) wijzen gebruikers van anabole steroïden resoluut af.

Anabole steroïden omvatten gemanipuleerde vervangers van testosteron, zowel injecteerbaar als voor oraal gebruik. Testosteron, danazol, methyltestosteron en oxandrolon zijn voorbeelden van anabole steroïden.

Anabole steroïden zijn prestatie verhogend en kunnen het vermogen van professionele competitiesporters verbeteren en zorgen bovendien voor een combinatie van densiteit van spiereiwitten en lichaamsgewicht, zonder vergroting van de vetmassa en van vetweefsel.

Hoe groot is het gebruik van anabole steroïden in de Verenigde Staten?

Verkoop en illegaal gebruik van anabole steroïden kan behoorlijk gevaarlijk zijn.

De verkoop van illegale steroïden vindt vaak plaats op recreatiecentra en via postorderbedrijven en het risico is groot dat kopers bedorven producten ontvangen of van slechte kwaliteit waardoor het gevaar voor steroïden bijwerkingen nog groter is.

Vaak worden illegale steroïden ook gesmokkeld uit landen waar steroïden niet illegaal zijn en die niet meewerken met andere landen.

Steroïden kunnen ook abusievelijk van drogisterijen in eigen land worden gekocht of van clandestiene laboratoria. Om te verwijzen naar anabole steroïden worden verschillende namen gebruikt, waaronder:

 • Juice
 • Rec center sweet
 • Pumpers
 • Andro
 • Stackers

Volgens de NIDA (National Institute on Drug Abuse) kan het aantal gebruikers van anabole steroïden bij competitie deelnemers variëren tussen een en zes procent.

De NIDA heeft in 2011 een studie gefinancierd die toonde dat 0,5 procent van de 8e-klassers (13-14 jaar), 0,9 procent van de 10e-klassers (15-16 jaar) en 1,3 procent van de 12e-klassers (17-18 jaar) misbruik hadden gemaakt van anabole steroïden vaker dan een keer per jaar.

Er zijn zelfs rapportages over het gebruik van anabole steroïden door honden. Informatie over de bijwerkingen van steroïden op honden is online te vinden.

Een drugstest door het laboratorium kan, in de meeste gevallen, de aanwezigheid aangeven van anabole steroïden. Concurrerende atleten worden vaak gecontroleerd, via dopingtests, op de aanwezigheid van een aantal stoffen, steroïden inbegrepen.

Alternatieven voor steroïden

Door de metabolische functie van het lichaam, kunnen steroïde voedingssupplementen worden veranderd in testosteron of andere androgene stoffen.

Steroïde voedingssupplementen, zoals bijvoorbeeld androsteendion en tetrahydrogestrinon (THG), waren vroeger verkrijgbaar zonder recept, in drogisterijen en welzijn winkels.

Maar, na veranderingen in de “Anabolic Steroids Control Act” van 2004, zijn deze supplementen tegenwoordig illegaal.

Een steroïde voedingssupplement die nog steeds legaal is, is Dehydroepiandrosteron (DHEA). Toch komt het voor op de lijst van verboden middelen van de USADA (U.S. Anti-Doping Agency).

Er zijn rapporten, uit klinische onderzoek, die tonen dat deze middelen niet effectief zouden zijn. In ieder geval is er geen bewijs dat ze de prestaties kunnen verbeteren.

Welke bijwerkingen van anabole steroïden komen het meest voor?

De scala van ernstige bijwerkingen die geassocieerd zijn met het misbruik van anabole steroïden is zeer breed.

De inname van anabolen kan de normale hormonale productie van het lichaam veranderen. Toch kunnen de meeste effecten gekeerd worden wanneer het misbruik wordt stopgezet.

Alle info over de langetermijneffecten zijn vooral afkomstig van meldingen en niet van gecontroleerde epidemiologische studies over een langdurig tijdsbestek. Het gebruik van anabole steroïden is vaak oorzaak van de volgende symptomen:

 • Ernstige acne
 • Mannelijke kaalheid
 • Leveraandoeningen, zoals cysten en leverkanker
 • Nierziektes
 • Coronaire ziektes, zoals hartaanvallen en beroertes
 • Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, strijdlustig gedrag, melancholie of zelfdestructieve neigingen
 • Veranderingen in de cholesterolgehalte en andere bloedlipiden
 • Hypertensie
 • Gynaecomastie (versterkte werking van de borstklieren bij mannen die resulteert in borstvorming)
 • Inkrimping van de testikels
 • Azoöspermie (verminderde productie van zaadcellen)
 • Onregelmatige menstruatie in vrouwen
 • Impotentie
 • Groei van ongewenste lichaamshaar en overmatige lichaamsbeharing
 • Gevaar voor virale of bacteriële ziektes als gevolg van niet steriele injectienaalden

De bijwerkingen van steroïden bij mannen worden over het algemeen gezien als minder schadelijk dan bij vrouwen, omdat mannen biologisch geschikter zouden zijn voor het gebruik van deze middelen.

Bijwerkingen die voortkomen uit een medisch gebruik van stoffen als corticosteroïden, testo crèmes en prednison zijn niet vergelijkbaar omdat er geen volledige onderzoeken bestaan over het misbruik van deze middelen of ze zijn niet geheel overtuigend.

Zijn steroïden verslavend?

Misbruikers van anabole steroïden kunnen afhankelijk worden, zowel fysiek als mentaal en, bij langdurig gebruik, zelfs met antagonistische effecten en aanwijzingen van fysieke ontwenningsverschijnselen.

We hebben het over emotionele episodes, bijvoorbeeld, en zwakheid, prikkelbaarheid, rusteloosheid, minder trek in eten, slaapproblemen, verminderde zin in seks en het verlangen naar de drug.

Extreme ontwenningsverschijnselen kunnen een melancholische staat veroorzaken en zelfs zelfmoordgedachten. Depressie kan aanhouden tot een jaar na beëindiging van het steroïden gebruik.

Om te herstellen van de ernstigste gevallen van anabole afhankelijkheid kan het nodig zijn om een intensieve klinische behandeling te ondergaan.

Over het algemeen kunnen de medicijnen die worden gebruikt om ontwenningsverschijnselen van anabole steroïden te behandelen het hormonaal systeem weer herstellen. Sommige medicijnen zijn gericht op specifieke ontwenningsverschijnselen.

Om depressieve gevallen te behandelen kunnen antidepressiva worden ingezet en, tegen migraine en pijn aan spieren en gewrichten, pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen.

Een aantal patiënten zullen ook baat hebben bij gedragstherapieën.