Als we het hebben over een koolhydraatarm dieet, dan wordt er in de meeste gevallen direct gedacht aan het verliezen van gewicht. Echter, er zijn ook mensen die zich aan een bepaald eetpatroon of aan bepaalde voedingsvoorschriften moeten houden in verband met de gezondheid. Denk aan mensen die niet zoveel zout mogen hebben omdat zij een hoge bloeddruk hebben. Zij maken dan gebruik van zoutarme diëten. Dit zijn geen diëten waar je in het bijzonder van afvalt, maar vooral om ervoor te zorgen dat de persoon niet teveel van een bepaald product binnenkrijgt. Een dieet heeft dus niet altijd betrekking op afvallen.

Een dieet om af te vallen

koolhydraatarm dieetEr zijn eindeloos veel dieetvormen die helpen bij het afvallen. Denk aan onder meer het ziekenhuisdieet, het Cambridge dieet, het eiwitdieet en het soepdieet. Er zijn er honderden van. Echter, ze zijn niet allemaal even gezond en goed voor je lichaam. Als je effectief gewicht wilt verliezen, dan is het nodig om minder te eten, gezonder te eten en uiteraard ook meer te bewegen. Bij een dieet wordt echter uitsluitend rekening gehouden met het eetpatroon. De totale voeding moet vooral volwaardig zijn. Je moet alles binnenkrijgen wat je nodig hebt. Daarnaast moet een dieetvorm ook haalbaar zijn en is het belangrijk dat er gewicht aan vet verloren wordt en niet aan spiermassa. Het beste is een energiebeperkt dieet, waarbij wordt uitgegaan van maximaal 2000 calorieën voor heren en 1500 calorieën voor dames.

Grootste nadeel

Het grootste nadeel van verreweg de meeste dieetvormen is wel dat het gewoonweg erg lastig vol te houden is. Veel diëten zorgen ervoor dat je snel afvalt en hiervoor moet je extreem veel laten. Het is altijd beter om langzaam af te vallen op een verantwoorde wijze, met een gezond dieet dat je wel goed vol kunt houden.