tonijn gezondheidHet nummer een typische bodybuilding voedsel is toch wel tonijn uit blik. Vraag aan een willekeurige bodybuilder waar hij of zij de eiwitten uithaalt en de kans is groot dat je het volgende antwoord krijgt: Tonijn uit blik. Maar waarom eten ze zoveel tonijn en is het wel echt gezond?

Soorten tonijn

Er worden verschillende soorten tonijn verkocht. Je kunt bij de visboer verse tonijn kopen, hier kun je allerlei verschillende delen van de tonijn kopen. Het lekkerste stukje tonijn is het tonijn biefstuk. Je betaald hier wel zo’n 10 euro per kilo voor, maar het is super lekker.

Daarnaast worden er nog twee verschillende soorten tonijn in blik aangeboden. Zo kun je tonijn kopen op water basis en tonijn kopen op olie basis. Veel mensen vinden de tonijn op olie basis lekkerder, maar deze bevat vaak wel wat meer kcal dan de tonijn op waterbasis. Het is dus een persoonlijke keuze voor welke variant je gaat.

Wat maakt tonijn gezond?

Onthoud wel dat vis uit blik over het algemeen wat ongezonder is dan een verse vis. Er zijn een aantal gezondheidsvoordelen van het eten van tonijn. We zullen hier een aantal punten opnoemen dat tonijn gezond maakt voor sporters.

Eiwitten

Tonijn is een erg goede bron van eiwitten. Als sporter weet je hoe belangrijk het is om je eiwitten binnen te krijgen. Tonijn uit blik bestaat voor maar liefst 30% uit eiwitten. Dit is enorm veel, het is daarom ook een goede bron van eiwitten voor mensen die een vegetarische levensstijl aanhouden.

Gezonde vetten

Gelukkig heerst de gedachte dat vet zoveel mogelijk vermijden moet worden niet meer onder de meeste mensen. Tonijn bevat de gezonde vetten die jij als sporter binnen moet krijgen. Tonijn bevat namelijk onverzadigde vetten en omega 3 vet zuren die weer goed zijn voor de gezondheid, het verlaagt de kans op hart en vaat ziekte.

Tonijn en kwik

Waarschijnlijk ken je de verhalen wel over tonijn en dat het mogelijk kwik kan bevatten. Helaas is dit waar, maar dit zul je aantreffen bij iedere vis.Door de milieu verontreiniging is dit onstaan. Tonijn is een vis die erg veel eet en dus ook meer kwik zal binnen krijgen dan bijvoorbeeld een kleine makreel of haring. Gelukkig zijn we als volwassene in staat om ons af te weren tegen de kwik en zal je er dus hoogstwaarschijnlijk geen last van krijgen.

Tonijn tijdens de zwangerschap

Op de meest blikken tonijn staat ook wel vermeld dat het tijden de zwangerschap af te raden is om tonijn uit blik te eten. Dit komt omdat er een relatief hoge kwik waarde terug te vinden is in de vis uit blik. Voor volwassene is dit niet zo erg, maar voor kinderen tot 1.5 jaar is het beter om het te vermijden. Dit is nou de reden waarom tonijn tijdens de zwangerschap verboden is.

Hoe kun je tonijn eten?

tonijnEr zijn verschillende manieren waar op je tonijn uit blik kunt eten. Veel bodybuilders eten de tonijn droog uit blik en doen het puur om de eiwitten binnen te krijgen. Wij van supplementenfacts vinden dit erg zonde want er zijn enorm veel manieren waarop je de tonijn erg lekker kunt laten smaken.

Je kunt tonijn namelijk op brood doen in combinatie met een gekookt eitje en wat uitjes. Voeg wat peper en zout naar smaak toe en je hebt een heerlijke sandwich. Daarnaast wordt tonijn ook vaak verwerkt in salades. Je neemt sla, tomaat, ui, komkommer en een klein beetje mayonaise en doet dit in een kom met een blikje tonijn. Je zou hier eventueel nog een extra eitje bij kunnen toevoegen voor de smaak en wat extra eiwitten.

Er zijn op het internet ook enorm veel tonijn recepten te vinden. Als je tonijn droog uit blik niet lekker vind is de kans groot dat jij het met een lekker recept toch wel te eten vind. Zoek je meer gezonde snacks? Bekijk dan eens het grote aanbod op onze website en de rest van het internet, er zijn tientallen gezonde snacks voor als je even honger hebt.