In de afgelopen jaren is het je misschien vast wel opgevallen dat visolie supplementen sterk in populariteit zijn toegekomen.

Wat is het dat visolie zo belangrijk maak?

Om de voordelen van visolie beter te kunnen bergrijpen, moeten we eerst meer te weten komen over de essentiële vetzuren. Omega 3 en omega 6 worden ‘essentiële vetzuren’ genoemd omdat ons lichaam ze nodig heeft voor een optimale gezondheid. De enige manier waarop ons lichaam deze essentiële vetzuren kan verkrijgen, is via voeding.

De vraag is dus waar vinden we deze essentiële vetzuren in onze dagelijkse voeding. Omega-6 vinden we in veel van de dagelijks voedingsproducten terug. Denk bijvoorbeeld aan noten, zaden, avocado’s, oliën (palmolie, sojabonen, maïs, zonnebloemen) en graan gevoerde dierlijke producten. Daarnaast zit het ook in bewerkte voedingsmiddelen zoals margarine, koekjes, chips, cakes en brood.

De beste bronnen van omega 3 zijn vette vis (zalm, tonijn, haring, sardines), chiazaad, hennepzaadolie, lijnzaad en walnoten. Daarnaast komt het ook in kleine hoeveelheden voor in bijvoorbeeld donkergroene bladgroenten en zeegroenten zoals wakame en nori.

De balans tussen omega 3 en omega 6

Het is belangrijk om het ​​evenwicht te bewaren tussen deze vetzuren. De aanbevolen verhouding van omega 3 tot omega 6 is echter 1: 3, echter over consumeren de meeste mensen omega 6 waardoor de verhouding meestal veel anders ligt. Een 16:1 (omega 6 : omega 3) ratio is tegenwoordig geen uitzondering meer bij de meeste mensen. Dit komt vanwege het toegenomen gebruik van plantaardige oliën en het consumeren van graan gevoerde dierlijke producten. Deze omega-onbalans levert gezondheidsproblemen op en draagt ​​bij aan de ontwikkeling van ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes, artritis, astma, allergieën en kanker. Een ander belangrijk probleem is een verhoogde ontsteking van het hele lichaam, omdat omega-6 de neiging heeft om pro-inflammatoir te zijn, terwijl omega-3 ontstekingsremmend werkt.

Ontstekingen in gewrichten.

Een ontsteking is niet alleen maar slecht, het is een essentieel onderdeel van het immuunrespons van ons lichaam. Indringers worden door ons lichaam herkent en vernietigd zodra dit ons lichaam schade toedient. Als de ontstekingsreactie in evenwicht is, is het een goede zaak, maar zodra deze ontsteking uit balans is zal dit op lange termijn gezondheidsproblemen veroorzaken.

Door het nemen van visolie-supplementen kun je op een gemakkelijke manier het omega-3 gehalte verhogen in je dieet, indien de voedingsbronnen onvoldoende zijn. Omega 3 visolie in hoge doseringen heeft ook goede ontstekingsremmende werking, waardoor de pijn in gezwollen gewrichten of in gebieden met verhoogde ontstekingen wordt verminderd.

Omega 3 heeft niet alleen sterke ontstekingsremmende eigenschappen, het beschermt ook tegen hartziekten en is van vitaal belang voor de gezondheid en ontwikkeling van de hersenen. Daarnaast is bewezen dat het verlichting geeft bij aandoeningen zoals diabetes, obesitas, depressie, artritis, ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) en huidaandoeningen. Het nemen van Omega-3 supplementen heeft absoluut zijn gezondheidsvoordelen, maar het is vooral belangrijk dat je omega-3 via normale voeding voldoende binnen krijgt voor de lange termijn gezondheidseffecten.