Resistance bands of ook wel fitness elastieken genoemd maken deel uit van je workoutgear. Het is een hulpmiddel die je kunt gebruiken tijdens het trainen. Een ieder heeft weleens zo een elastiek gezien of zelfs gebruikt. Je kunt er namelijk verschillende oefeningen mee doen. Je hoeft niet eens de gym te bezoeken, want met de elastiek kun je zelfs thuis een hele body workout doen. De resistance band is dus een handig  hulpmiddel om je spieren geleidelijk aan op te bouwen. Het is gemaakt van sterk rubber dat weerstand biedt als je eraan trekt. Je kunt arm-oefeningen ermee doen, maar ook been-oefeningen. Hoe harder je de resistance band aanspant hoe groter de weerstand en hoe hoger de kracht op je spieren. Deze elastieken zijn verkrijgbaar in verschillende weerstandniveaus.

Met resistance bands train je op verschillende weerstandniveaus. Voor de beginner is dit ideaal om geleidelijk de belasting op de spieren op te bouwen. Voor de gevorderde sporter is er genoeg tegenkracht voor een intensieve training. Veel resistance bands worden daarom ook in setjes verkocht. Zo kun je langzaam je niveau zelf opvoeren.

Voordeel trainen fitness elastiek

Het mooie aan de resistance bands is dat je vrijwel elke oefening die gericht is op krachttraining kan uitvoeren. Ook heb je bij een resistance band geen zware gewichten nodig. Een resistance band is een goede hulpmiddel om je spieren geleidelijk op te bouwen en is daarom heel populair bij topsporters. Elke sporter maakt er weleens gebruik van. Denk maar aan gewichtheffers en vechtsporters, maar ook schaatsers en voetballers. Ook binnen de fysiotherapie zijn de elastieken zeer populair, het wordt bijvoorbeeld ingezet bij herstel na een blessure. Kun je een dagje niet naar de gym of wil je thuis meer beginnen met sporten? Dan kun je gebruik maken van resistance bands. Je hebt er niet veel ruimte voor nodig en kunt toch je gehele lichaam ermee trainen.