Een gezond lichaam en een gezonde geest beginnen bij gezond eten. Maar daar moet tegenwoordig nog steeds veel voor betaald worden. Uit onderzoek van Access to Nutrition Foundation bleek dat er nog steeds te weinig gezond eten aangeboden wordt tegen een betaalbare prijs. Op die manier wordt het je wel heel moeilijk gemaakt om het beste te kiezen voor jouw lichaam én jouw portemonnee. Maar wanneer je geen keuze wilt maken, zijn er genoeg manieren om creatief om te springen met de mogelijkheden. Je moet alleen goed letten op wat je kiest en op welk moment je dat doet.

Bron: Pixabay

Seizoensproducten kosten minder

Seizoensproducten zijn op dit moment weer helemaal in de mode bij de grotere restaurants. En dat heeft een aantal belangrijke redenen:

  • Ze zijn goedkoper;
  • Ze zijn vers en zien er daarom beter uit;
  • Ze smaken beter;
  • Ze zijn gezonder.

Dit zijn voordelen die ook gelden wanneer jij zelf de producten aanschaft die net van het land afkomen. Ga je naar de markt of een grotere supermarkt, dan kun je vaak aan de prijzen al zien welke producten op dit moment in het seizoen zijn. Dankzij de vele lekkere gerechten met seizoensproducten heb je altijd genoeg inspiratie om zowel gezond als goedkoop te koken. Kijk vooral naar manieren om te variëren met dezelfde ingrediënten om het helemaal interessant te houden.

Ingrediënten invriezen voor de winter

Nog even verder over de producten die vers van het land komen: in de winter is het aanbod karig. Daarom kun je ervoor kiezen om extra sperziebonen, bloemkool, broccoli en prei te kopen wanneer deze interessant geprijsd zijn om dit vervolgens in te vriezen. Let erop dat je hierbij zelf bepaalt hoeveel van de gezonde voedingsstoffen bewaard blijven: hoe sneller het eten ingevroren wordt, hoe beter het is.

Wanneer je alleen woont, is het altijd lastiger

Voor jezelf gezond eten koken is duurder dan voor een heel gezin wanneer je de kosten per hoofd uitrekent. Het is redelijk simpel: grotere hoeveelheden zijn vaak goedkoper en wanneer de bereidingstijd verdeeld wordt over vier personen in plaats van één, zijn alleenwonenden altijd duurder uit. Je kunt ervoor kiezen om zoveel mogelijk restjes te bewaren en te verwerken. Je kunt er ook voor kiezen om eten te bestellen via een website zoals www.deliveroo.nl, waar gezond eten binnen een paar klikken geregeld is.

Bron: Pixabay

Te veel eten besteld? Zorg dat je de bakjes bewaart waarin het eten geleverd wordt, dan kun je dit gewoon in de koelkast zetten voor de volgende dag. Je kunt natuurlijk ook iemand uitnodigen om gezond mee te eten en de kosten te delen.

Gezond eten met een kleiner budget is een uitdaging

We geven toe dat gezond eten met een kleiner budget niet altijd even makkelijk is. Maar door groenten en fruit te kiezen die in het seizoen zijn, valt de prijs meestal erg mee én heb je eten dat gezond en smakelijk is. Vries je direct wat eten in elke keer, dan heb je aankomende winter ook gezond eten tegen een prima prijs.