Een tijd geleden ontdekte ik de sport calisthenics, via filmpjes van YouTube. Ik wist het meteen dit wil ik gaan doen.

Calisthenics ook wel streetworkout genaamd, het is een training met het eigen lichaamsgewicht in combinatie met zo min mogelijk apparatuur. Het is jij tegen de zwaartekracht en een flinke full-body workout.

En ondertussen is deze sport  razend snel over de gehele wereld aan het verspreiden.

Ondertussen zijn er al 13 parken geopend in Nederland en zetten ook wij in Veldhoven ons eigen in voor een calisthenics park.

Waarom een calisthenics park?

Voordelen van een calisthenics park.

  • Positieve uitwerking op de wijk.

Door de aanleg van een calisthenics park krijgt een wijk een boost.

Hangjongeren worden doejongeren en overlast wordt teruggenomen omdat de sociale controle toeneemt.

De jongeren worden van het begin betrokken bij het project en voelen zich verantwoordelijk voor het park.

Vandalisme, graffitioverlast en overlast wordt dus terug gebracht tot een minimum.

  • Het obesitas probleem wordt aangepakt.

Overgewicht is een steeds groter wordend probleem, ook bij jongeren.

Sporten is een must en moet gestimuleerd worden. Door toegankelijke sportaccommodaties worden jongeren gestimuleerd om te gaan bewegen.

De calisthenicsparken zijn laagdrempelig.

  • Nooit ongebruikt

In tegenstelling tot skateparken, basketbalvelden en voetbalvelden, worden calisthenicsparken altijd gebruikt, is het niet door de sporters dat is het wel door de kinderen die de toestellen gebruiken. Ook kunnen er evenementen, bootcamps en workshops gehouden worden.

  • Positief imago voor de gemeente.

Veel gemeentes zijn tegenwoordig bezig met het verbeteren van hun imago.

Een van de speerpunten daarbij is het verbeteren van de sport faciliteiten in de gemeente. Echter zijn dit vaak betaalde faciliteiten. Wij bieden een faciliteit aan die voor iedereen toegankelijk is zonder daarvoor te hoeven betalen. Het stimuleert zo de jeugd te gaan sporten.

  • Goede invloed op de buurt.

Wat wij zien van bestaande parken is dat deze een positieve uitwerking hebben op de buurt. Het trekt meer mensen naar een buurt waardoor meer sociale controle is in de buurt. Ook stimuleert men elkaar om te gaan sporten.

  • Hangjongeren een doel geven.

Veel hangjongeren veroorzaken problemen vanwege verveling. En omdat veel hang jongeren geen geld hebben om te gaan sporten in verenigingsverband is een calisthenics park de uitgelezen plek om te gaan sporten. Het geeft deze jongeren een doel in het leven fit en sportief te worden

Doormiddel van een online Facebook pagina: www.facebook.com/calisthenicsparkveldhoven, willen wij deze sport bekend maken en er met zijn allen voor zorgen dat er overal van dit soort parken geopend gaan worden.

Wil jij er ook voor zorgen dat er een park in jou gemeente geopend gaat worden?

Neem dan contact op met calisthenics nederland, zij begeleiden iedereen van het opstellen van plannen tot de aanvraag en levering van het park.

https://m.facebook.com/CalisthenicsNederland