Fitness en roken

Een veelgestelde vraag onder mensen die fitnessen is of roken echt kwaad kan? We zullen direct maar met de deur in huis vallen en vertellen dat het geen goede combinatie is. Wat wij vervolgens zullen uitlichten. Wanneer je het met mate doet, zal het zeker geen negatief effect hebben. Net zoals alcohol en fitness, dat ene biertje wat je drinkt zal geen negatieve gevolgen hebben voor je progressie. Het is natuurlijk wat anders als je wekelijks drinkt (of rookt). Wanneer je af en toe een sigaretje rookt, kan dit ook niet kwaad. Maar wanneer je regelmatig rookt, raden we je aan direct te kappen als je het sporten in ieder geval serieus wilt nemen.

Waarom roken en fitness niet samengaan

De concentratievermogen

Roken zorgt dat je een slechter concentratievermogen heeft. En als één zaak wel belangrijk is tijdens het trainen, is het om gefocust te zijn. Als je tenminste echte resultaten wilt halen. Veel oefeningen eisen ook een bepaalde mate van focus, denk aan squatten en deadliften bijvoorbeeld. Je zult de oefening dus minder goed gaan uitvoeren, wat leidt dat je slechtere resultaten haalt. En eigenlijk ook je kans vergroot op een blessure.

Je energie niveau

Wanneer je wekelijks meerdere keren traint en dan echt ook echt krachttraining, is het belangrijk dat je genoeg energie dag in dag uit hebt om goed te trainen. Deze energie levels kun je niet opbrengen wanneer je al 10 sigaretten hebt gerookt. Meerdere onderzoeken hebben al uitgewezen dat roken slecht is voor de longen, daar is niks nieuws aan. Maar door het gebrek aan zuurstof, heb je een lager energie niveau. Wat uiteindelijk ervoor zorgt dat je minder intensief kunt trainen en minder goede resultaten haalt. Je haalt dus niet de volle 100% uit die je lichaam wel zou kunnen hebben als je niet zou roken, zonde toch? Serieus sporten = niet roken dus.

Minder zuurstof

De spieren in je lichaam hebben een mate van zuurstof nodig om oefeningen uit te voeren. Dit maakt ook wanneer je de laatste set eruit gooit dat je even je adem als ware kan inhalen. Maar wanneer je teveel koolstofmonoxide binnenkrijgt van al dat roken, neemt het zuurstof gehalte in je bloed af waardoor je dus minder goed kunt trainen. Wederom leidt tot een minder intensieve training en minder resultaten.

Minder motivatie

De stof nicotine uit de gebruikelijke sigaretten zorgt voor een verhoging van je hartslag. Wanneer je hartslag verhoogt, stijgt ook je bloeddruk wat er voor zorgt dat er minder bloed door het lichaam stroomt. Dit maakt dat je sneller vermoeid bent en minder ‘motivatie’ hebt om naar de sportschool te gaan om te knallen. Waarschijnlijk heb je het niet eens door, maar bij rokers is de kans dat ze stoppen met fitness om deze reden dus ook velen malen hoger dan bij niet-rokers.

Minder productief?

productiviteitWanneer je rookt ben je minder productief. Niet alleen met fitness, maar in het algemeen. Om goede resultaten te halen met fitness, heb je een goede mindset nodig. Je moet er naar willen streven dat jezelf continue wilt verbeteren, anders zul je waarschijnlijk langzaam resultaten zien. Door te roken ben je minder productief, wat leidt dat je minder goede resultaten gaat halen. Het is dus geen goede combinatie om te roken en te fitnessen.

Wij hopen dat we jouw hebben overtuigd om te stoppen met roken. Het is gewoon simpelweg geen goede combinatie zoals we hierboven hebben uitgelicht, je haalt gewoon niet alles uit jezelf. Zorg dat fitness belangrijker voor jouw wordt waardoor je een gezondere levensstijl wilt aanhouden. Dan is de kans ook groter dat je wilt stoppen.

De alternatief, de elektrische sigaret

Wanneer je niet wilt stoppen met roken, maar wel met het binnen krijgen van nicotine kun je overstappen op de e-sigaret. De elektrische sigaret is een prima oplossing hiervoor. Er zijn verschillende mogelijkheden hiermee om van je gebruike sigaretten over te stappen naar een sigaret met minder nicotine en ten slotte helemaal geen nicotine. Het begin is vaak even lastig, maar voordat je het weet ben je er aan gewend. Denk voornamelijk aan de voordelen die het je zal bieden bij het fitnessen. Je wilt toch ook betere resultaten?

Zit je te twijfelen om een e-sigaret te kopen? Kijk dan op www.esigaretervaring.nl voor de beste tips, advies en reviews van e-sigaretten.