Met eiwitpoeder kun je een eiwitshake maken zodat je snel en gemakkelijk een hoeveelheid eiwitten binnen krijgt. Eiwitten zijn voedingsstoffen die van belang voor het herstel  en de groei van je spieren. Er zijn meerdere voedingsbronnen waar je eiwitten uit kunt halen, denk hierbij aan eieren, vis, vlees, noten, melk, soja producten en eiwitpoeder. Als je niet genoeg eiwitten binnen krijgt zullen je spieren niet goed herstellen en ook niet groeien. Om op een makkelijke manier voldoende eiwitten binnen te krijgen kun je een eiwitshake  nemen om gemakkelijk een hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen. Tegenwoordig zijn er vele verschillende eiwitpoeders te koop waardoor het nog best lastig is om het juiste eiwitpoeder te vinden.

Dit zijn drie aanraders als het gaat om eiwit supplementen

Wat is eiwitpoeder?

Eiwitpoeders zijn er in verschillende soorten, het bekendste soort zijn de eiwitten van whey. Eiwitpoeder bestaat in de meeste gevallen uit meer dan 80% pure eiwitten, de andere ingrediënten in de poeder zijn smaakversterkers, koolhydraten en meestal een minimale hoeveelheid vet.  Eiwitpoeders worden door vele verschillende merken verkocht maar over het algemeen  kan het onderverdeeld worden in drie soorten eiwitten.

Whey concentraat

De zogenaamde  concentraat poeder is geschikt om te nemen tussen de maaltijden door.De eiwitten van dit soort worden op een middelmatige snelheid opgenomen waardoor het geschikt is om tussendoor te nemen.

Whey isolaat

Het eiwitpoeder van isolaat is geschikt om direct naar de training te nemen. Na het trainen hebben je spieren eiwitten nodig om te herstellen. De eiwitten uit deze variant worden zeer snel opgenomen waardoor het een geschikte post work out shake is.

Caseine whey

Tot slot hebben we nog de caseine whey. Deze soort eiwitten zijn langzamer verteerbaar dan de concentraat en de isolaat. Hierdoor is deze variant populair om in te nemen voor het slapen gaan. S’ nachts kun je geen nieuwe voedingsstoffen krijgen waardoor de caseine shake je tijdens het slapen van de benodigde eiwitten voorziet.

Eiwitpoeder bijwerkingen

Als je begint met het maken van proteïne shakes kunnen er een aantal bijwerkingen optreden. Hoe heftig deze bijwerkingen zijn en of je er überhaupt last van krijgt verschilt per persoon. Mogelijke bijwerkingen van eiwitpoeder kunnen zijn:

  • Het krijgen van puisten/acne.
  • Last van buik krampen
  • Last van diarree of winderigheid

Nogmaals dit hoeft niet bij iedereen het geval te zijn, er is maar een kleine groep mensen die hier last van heeft. Als je er last van krijgt is het aan te raden om het gebruik van de poeder langzaam op te bouwen. Als je direct met drie shakes per dag begint bestaat er een grotere kans dat jij deze bijwerkingen ervaart. Verder kan het ook nog van invloed zijn of je de shakes met water of met melk maakt. Als je last hebt van deze bijwerkingen is het aan te raden om water in plaats van melk te gaan gebruiken.

Verschillende eiwitpoeder smaken

Een aantal jaren geleden kon men alleen naturel, banaan, aardbei en vanille poeder kopen. Tegenwoordig zijn de eiwitpoeders in vele verschillende smaken verkrijgbaar.  Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een proteïne poeder smaak van. Let er wel op dat een zoete smaak meer calorieën kan bevatten dan de naturel variant of een minder zoete variant. Hieronder vind je een opsomming van de eiwitpoeder smaken die op het moment verkrijgbaar zijn bij verschillende webwinkels:

Naturel, Banaan, Aardbei, Vanille, Chocolade, Chocolade karamel, Cappuccino, Cookies and cream, Bosvruchten, Kokosnoot, Perzik, Ijskoffie, Citroen, Stracciatella, Appeltaart, Watermeloen, Chocolade kokosnoot bounty, Nutella hazelnoot, Aardbei kiwi, Witte chocolade en tropische vruchten. Zo zie je maar er is voor iedere ze smaak wat wils.

Niet alleen proteïneshakes

Tegenwoordig wordt er met proteïne poeder niet alleen meer shakes gemaakt. Er zijn ook andere manieren bedacht om de voedingsstoffen binnen te krijgen. Zo zijn er ook speciale eiwitpoeders die geschikt zijn om eiwit-pannenkoeken te maken, bestaat er een poeder die geschikt is voor het maken van eiwit-ijs en kun je zelfs cup a soup maken van een speciaal soort poeder.

Voor wie is het geschikt?

Er bestaat nog wel eens het vooroordeel dat eiwitpoeders alleen geschikt zijn voor bodybuilders. Dit is echter niet het geval. Iedereen die fanatiek aan sport doet heeft eiwitten nodig voor het herstel en de groei van de spieren, of je nou een man of een vrouw bent.  Het is dus voor iedereen geschikt die niet voldoende eiwitten uit zijn of haar dagelijks hoeveelheid voeding binnen krijgt.  Het handige aan eiwitpoeder is dat er verschillende varianten zijn. Hierdoor kun jij er een kopen die geschikt is voor jou einddoel. Als je wilt afvallen kun je een afslank eiwitpoeder nemen, als je wilt aankomen kun je juist voor een weight gainer kiezen.