Supplementen kunnen bij een juist gebruik een goede invloed hebben op je lichaam. Ook ijzer kan als supplement zorgen voor een belangrijke balans in het lichaam. Met voldoende ijzer in je lichaam zorg je ervoor dat je lichaam weer beter functioneren kan. Hier lees je wat de voordelen zijn van een ijzersupplement.

Ijzer, waar haal je het vandaan?

Natuurlijk kun je ook ijzer uit je dagelijkse voeding halen. Spinazie is bijvoorbeeld een goede ijzerbron, geeft een personal trainer in Hengelo aan. Bovendien is groente eten ook goed voor je. Het lichaam heeft voldoende voedingsstoffen, vezels en vitamines nodig en groentes kunnen daar veel in voorzien.

Het is alleen zo dat je merkt dat mensen het moeilijk vinden om alles uit hun voeding te halen. Dan kan een supplement een goede toevoeging zijn. Zeker als je ineens meer gaat vragen van je lichaam. Dit kan zijn als je wil gaan afvallen, maar ook bijvoorbeeld als je begint met sporten.

De voordelen van ijzer

Ten eerste is ijzer goed voor het bloed. IJzer is nodig voor de het vormen van hemoglobine. Dit is een onderdeel van de rode bloedcellen. Die rode bloedcellen moeten het zuurstof door je lichaam vervoeren. Dus ijzer draagt bij aan een goede zuurstoftoevoer.

Verder heeft je lichaam ijzer nodig voor het produceren van energie. Nog een voordeel is dat ijzer bijdraagt aan een goede werking van je afweersysteem. Ook is ijzer van belang voor de ontwikkeling van je hersenen.

Gevolgen te kort aan ijzer

Krijg je te weinig ijzer binnen? Dan kun je bloedarmoede krijgen. Bij volwassenen uit zich dit vaak in een vermoede en bleke huid. Je kunt je moe en zwak voelen. Verdere mogelijke klachten:

Snel kortademig bij inspanningen.

·         Duizeligheid.

·         Hartkloppingen.

·         Hoofdpijn.

·         Oorsuizen.

·         Zweten.

Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat je moet flauwvallen. Al met al zijn het klachten waarbij goede voornemens zoals afvallen of gaan sporten extra moeilijk zijn vol te houden. Bovendien vraag je met afvallen en sporten wat extra’s van je lichaam. Vaak heb je dan meer ijzer nodig of het lukt je niet meer om de gewenste hoeveelheid ijzer alleen uit je voeding te halen.

Hoeveelheden ijzer

Per dag heeft een kind ongeveer 9 milligram ijzer nodig en een volwassenen 11 milligram. Als een vrouw menstrueert kan dit oplopen tot zo’n 16 milligram ijzer per dag. Bij een zwangerschap is het raadzaam om de adviezen van experts te volgen, veelal is dan meer ijzer nodig dan de 11 milligram die normaal wordt aanbevolen. Er zijn er immers twee die ijzer nodig hebben.