Binnen de wereld van Benzodiazepinen neemt Temazepam een belangrijke rol in en is dat te merken aan het wijdverspreidt verbruik. De werking berust op het beinvloeden van de hoeveelheid prikkels in de hersenen en wordt na inname daar aardig wat vermindering in gebracht. De rust die daarop volgt is een weldaad zowel fysiek als mentaal. Er zijn dus de nodige voor- en nadelen aan verbonden:

Voordelen

Is snel actief: al een uur na inname is het kalmerend effect te merken en komt het lichaam tot rust. Dit schept de juiste condities om in slaap te kunnen vallen.

De werking houdt lang aan: afhankelijk van de dosis die ingenomen is, kan de werking 6 tot 8 uur duren. Dat is ruim voldoende om een volledige slaapcyclus af te ronden en het lichaam de ruimte bieden om uit te rusten.

Ook voor personen met een psychose: alles lijkt bij zulke personen op hun af te komen en leidt dat vaker tot angstaanvallen. Afhankelijk van de wijze van toediening, kan al na een kwartier het effect van Temazepam merkbaar zijn.

Nadelen

De bijwerkingen kunnen het normaal functioneren wat in de weg staan: personen die Temazepam innemen hebben grotere kans om zich overdag wat suf te voelen en wordt het daarom afgeraden om achter het stuur plaats te nemen. Ook moet er afgezien worden van het bedienen van machines.

Er kan gewenning optreden: hoewel Temazepam niet bedoeld is voor langdurig gebruik zijn er gevallen waar het wel nodig is. Dat kan ertoe leiden dat het lichaam naar een steeds grotere dosering gaat vragen.

Ontwenningsverschijnselen: ook bij het afbouwen van de medicatie dient alles volgens een door de arts opgezet plan te gebeuren. Bij Temazepam kopen zal er dan op de voorschreven dosering gelet moeten worden.