Als je begint met sporten dan hoor je van alles om je heen. Kip met rijst en groente, shakes en kwark of Brinta. Al het gepraat over eten, maar als je net begint aan deze levensstijl dan heb je natuurlijk geen idee wat je moet doen! Daarom gaan we in dit artikel wat dieper kijken naar een bouwsteen in je eetschema, de eiwitten.

Wat zijn Eiwitten nou?!

Eiwitten worden in de Biologie gezien als een element in het menselijk lichaam met meerdere functies. Deze functies zijn belangrijk voor het functioneren van het lichaam, ze vervullen namelijk de volgende functies: het zijn bouwstenen, ze functioneren als transportmiddel, en maken ook een groot deel uit van het hormoonsysteem, daarnaast maken ze ook een deel uit van de antilichamen en enzymen.

Welke Rol vervullen Eiwitten tijdens het Sporten?

Eiwitten vervullen een belangrijke rol tijdens het sporten, dit komt namelijk door de trainingsadaptatie. Trainingsadaptatie is wanneer de spieren tijdens het trainen beschadigen en de bouwstenen afbreken waarna ze zichzelf weer opbouwen, waardoor ze groter en krachtiger worden. Deze bouwstenen zijn de eiwitten, wanneer deze bouwstenen niet aanwezig zijn tijdens het trainen is er ook geen trainingsadaptatie als gevolg. De schade wordt dan niet gerepareerd.

Hoeveel Eiwitten heb ik ongeveer nodig?

Er is een algemene basis bekend voor hoeveel eiwitten een mens nodig heeft. Na wetenschappelijk onderzoek is er gebleken dat er een gemiddelde van ongeveer 0.8 gram per Kilogram lichaamsgewicht. Het is dus een simpele rekensom met je eigen gewicht om erachter te komen hoeveel eiwitten je nodig hebt om je dagelijkse basisfuncties te onderhouden.

Hieronder vind je een aantal eiwitbronnen en hoeveel eiwitten je erin kan vinden.

Eiwitbron Eiwitten
150 gram magere kwark 15 gram
1 gekookt ei 7 gram
1 plak kaas 5 gram
100 gram kipfilet 31 gram
1 glas halfvolle melk 7 gram

Deze eiwitbronnen zijn natuurlijk gewoon in de supermarkten te vinden zoals de Deen of de Plus. We wensen je hiermee succes in je weg naar de beste levensstijl voor jezelf!