Voor het goed functioneren van het lichaam, hebben wij dagelijks bepaalde voedingsstoffen nodig, die van nature al voorkomen in ons voedsel. Heel soms, kan het gebeuren dat we een tekort hebben en supplementen moeten gebruiken om dit aan te vullen. Zo een supplement is biotin.

Wat is Biotine?

Biotine is een, in water oplosbare B – vitamine die ook wel vitamine H wordt genoemd. In het lichaam vervult deze vitamine een belangrijke rol. Het helpt namelijk bij het gezond houden van de huid, de zenuwen, het verteringsstelstel, metabolisme en lichaamscellen. Biotine vind je van nature in heel wat voedselproducten, zoals volkoren graan en brood, eieren, melk – en melkproducten, pinda – en soyanoten, zalm, kip, enz.

Gebruik en dosering

Doordat biotine in een aantal voedselproducten zit, komt het heel zelden voor, dat iemand aan biotine tekort lijdt. Het kan echter voorkomen dat je vanwege bepaalde medicamenten, onderliggende ziekten, een streng dieet, genetische aanleg en zwangerschap te maken krijgt met een biotine tekort. Symtopen zoals rode uitslag op de huid, haaruitval, droge huid en ogen, duizeligheid, slaapstoornissen en depressie kunnen het gevolg zijn van een biotine tekort. Het beste in deze is, om eerst een huisarts te raadplegen, zodat hij je precies kan zeggen, of er sprake is van een tekort en hoeveel je aan supplementen nodig hebt.

Supplementen komen meestal in de vorm van capsules, waar een bepaalde hoeveelheid biotine in zit. Het aantal capsules dat je per dag mag innemen, is afhankelijk van deze hoeveelheid en staat op de verpakking vermeld. Aangeraden wordt om capsules tijdens de maaltijd in te nemen.

Advies

Behalve dat slechts de huisarts kan aangeven of je daadwerkelijk biotine supplementen nodig hebt, is het raadplegen van een arts ook van belang, indien je op andere medicatie zit. Het kan namelijk voorkomen dat supplementen de werking van andere medicatie afzwakken en omgekeerd. Verder is het belangrijk, dat je je houdt aan de voorgeschreven dosering; het lichaam zal een overschot niet kunnen vasthouden, waardoor het met de urine wordt uitgescheiden. Alhoewel niet gevaarlijk, is dit een onnodig verlies van je biotine supplement.

Tot slot

Doordat biotine in heel wat voedingsmiddelen zit, is een gezond dieet al voldoende om het lichaam te voorzien van deze vitamine. Indien tekorten om een of andere reden, toch voorkomen, is een biotine supplement de meest makkelijkste en veiligste oplossing.