Er wordt de laatste tijd veel gepraat over hooggevoelige mensen (HSP’s). Sommigen noemen ze “sensitieven” of “empaten” Maar wat zijn ze precies, en moet je er een zijn om succesvol te zijn in het leven? In deze post onderzoeken we alles wat je over HSP’s moet weten, zodat je voor jezelf kunt beslissen of dit persoonlijkheidstype bij je past.

We kijken ook naar enkele beroemde HSP’s die een grote invloed in de wereld hebben gehad en delen wat tips over hoe je kunt gedijen als je zelf een HSP bent. Dus, of je je nu afvraagt of je misschien een HSP bent of gewoon nieuwsgierig bent naar wat ze zijn, blijf lezen!

Wat is een Hoog Sensitief Persoon (HSP)?

Een hoogsensitief persoon (HSP) is iemand die gemakkelijk overweldigd wordt door zintuiglijke input. Ze kunnen gevoelig zijn voor felle lichten, harde geluiden, of sterke geuren. HSP’s worden ook vaak diep geraakt door de emoties van anderen. Ze kunnen een sterke behoefte hebben aan alleen zijn om hun batterijen weer op te laden. Hoewel een HSP zijn soms een uitdaging kan zijn, brengt het ook enkele voordelen met zich mee.

HSP’s zijn vaak creatief en intuïtief. Ze hebben de neiging goed te zijn in het lezen van lichaamstaal en het oppikken van sociale signalen. Ze kunnen ook een diepe waardering hebben voor kunst, muziek, en natuur. Als je denkt dat je een HSP zou kunnen zijn, zijn er een paar eenvoudige manieren om het te merken. Raak je overweldigd op drukke plaatsen? Heb je tijd alleen nodig om bij te komen van sociale interacties? Merk je dat je emotioneel wordt tijdens films of tv-programma’s? Als je op een van deze vragen ja antwoordde, dan ben je misschien een HSP. Een hsp boek kan handig zijn om te hebben!

Hebben alle HSP’s dezelfde eigenschappen?

Er is niet één antwoord op deze vraag, want iedereen ervaart de dingen anders. Er zijn echter enkele gemeenschappelijke kenmerken die veel HSP’s delen. Zo zijn HSP’s vaak zeer gevoelig voor hun omgeving en kunnen ze gemakkelijk overweldigd worden door harde geluiden of felle lichten.

Ze kunnen ook een diepe waardering hebben voor kunst en natuur, en sterk afgestemd zijn op de emoties van anderen. HSP’s kunnen het ook nuttig vinden om tijd alleen door te brengen om op te laden, want te veel stimulatie kan belastend zijn. Maar uiteindelijk is elke HSP uniek en zal hij het leven op zijn eigen manier ervaren.