Sportexperts zijn het erover eens: krachttraining maakt je niet alleen sterk, maar bevordert ook de gezondheid. Wie met fitness begint, komt vroeg of laat te maken met het onderwerp ‘voedingssupplementen’. De grootste uitdaging bestaat er nu in de relevante en juiste informatie te vinden om te kunnen beslissen welke supplementen je verder brengen voor jou van toepassing kunnen zijn. Wij zetten de meest 5 populaire supplementen bij krachttraining op een rijtje.

  1. BCAA

Natuurlijk zijn er vele nuttige sportsupplementen. Deze moeten echter alleen worden aangevuld met progressieve training en toenemende prestaties, omdat zij dan pas hun volledige potentieel aantonen. Een heel goed voorbeeld zijn EAA’s of BCAA’s: supplementen met essentiële aminozuren, waaronder BCAA, zijn onder bepaalde omstandigheden nuttig en doeltreffend. Vooral tijdens strenge diëten of zware trainingsfases is BCAA een veelgebruikt supplement. Een bijzonder kenmerk van de vertakte-keten-aminozuren (BCAA) is dat zij rechtstreeks in de spieren en niet via de lever worden verwerkt (gemetaboliseerd), waardoor zij bijzonder snel beschikbaar zijn. Met een gezonde en evenwichtige voeding kunt u in uw dagelijkse behoefte aan BCAA voorzien, in sportief actieve fasen of tijdens een dieet kan een extra inname nuttig zijn.

  1. Creatine

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord of gelezen over creatine als je je bezighoudt met supplementen op het gebied van fitness en krachttraining. Dit is niet verwonderlijk, aangezien creatine het enige supplement is waarvan is aangetoond dat het een significant krachtverhogend effect heeft. Creatine is ook een van de meest onderzochte supplementen die er zijn. Creatine geeft de spieren een extra voorraad energie. Een veel voorkomende bijwerking is gewichtstoename omdat de hoeveelheid vocht in het lichaam toeneemt. Het is dus belangrijk om voldoende te drinken bij het gebruik van creatine.

  1. Eiwitten

Eiwitten spelen een centrale rol bij spieropbouw en eiwitshakes zijn ook geschikt om af te vallen. Enerzijds leveren eiwitten de belangrijke bouwstenen voor spierweefsel, namelijk aminozuren, en anderzijds verzadigen eiwitten zeer goed tijdens een dieet en zorgen ze ervoor dat het lichaam niet naar de spierreserves grijpt bij een calorietekort. Natuurlijke en dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas, brood, graanproducten, noten, peulvruchten en eieren.
Eiwitpoeders zijn een zeer smakelijke en handige, uiterst veelzijdige en ongelooflijk lekkere manier om aan zijn eiwitbehoefte te voldoen en de nodige eiwitten binnen te krijgen voor spieropbouw en -onderhoud. Of het nu is als eiwitshake of als meelvervanger voor heerlijke eiwitpannenkoeken, muffins, cakes, of wat voor lekkers je maar kunt bedenken.

  1. Vitamine D

Vitamine D is eigenlijk helemaal geen vitamine, maar een belangrijk steroïdhormoon. Het is een supplement voor spieropbouw en spierfunctie. Vitamine D-receptoren zijn bijna overal in ons lichaam te vinden, wat betekent dat vitamine D nodig is voor een groot aantal processen – waaronder spieropbouw. Zo is in verschillende studies gebleken dat een laag vitamine D-gehalte – vergeet niet dat dit voor meer dan 80% geldt – verband houdt met een slechtere spierfunctie en dat vitamine D-suppletie zeer waarschijnlijk een licht positief effect heeft op de spierkracht. Dit geldt voor tieners tot senioren!

  1. Omega 3

Voor een gezond lichaam spelen omega 3-vetzuren een belangrijke rol. De omega 3-vetzuren EPA en DHA spelen een fundamentele rol bij het handhaven van een gezonde triglyceridenconcentratie in ons bloed. Het is belangrijk te weten dat een lage concentratie triglyceriden de ontwikkeling van ontstekingen in de hand werkt en het genezingsproces vertraagt. Op oudere leeftijd uit zich dit bijzonder vaak door ontstekingen van de gewrichten, en op jonge leeftijd door een slechte huidconditie.