De meeste atleten en sporters hebben meer nodig dan de bekende supplementen als vitaminen, mineralen of sportvoeding. Speciale sportvoedingsproducten zoals eiwitshakes zijn goed voor extra eiwit inname.
Naast een gezonde voeding kunnen sommige andere supplementen een positief effect hebben op de sportprestaties van krachtsporters. De 3 populaire sportsupplementen zijn Creatine (monohydraat), BCAA en Whey isolaat.

Creatine
Creatine is naast eiwit het meest populaire supplement in onze webshop. Dat is geen wonder, want deze stof verhoogt de fysieke prestaties tijdens korte trainingen met een hoge intensiteit (vanaf een inname van 3 g per dag). Krachtsporters, fitnessatleten en wedstrijdsporters gebruiken deze positieve eigenschappen dan ook om hun eigen prestaties te verbeteren.
Creatine geeft de spieren een extra voorraad energie. Een veel voorkomende bijwerking is gewichtstoename omdat de hoeveelheid vocht in het lichaam toeneemt. Het is dus belangrijk om voldoende te drinken.
Veel atleten en sporters zien creatine als de doorslaggevende bouwsteen om de uithoudingsprestaties te verbeteren en de maximale kracht van hun spieren te verhogen – bijvoorbeeld tijdens krachttraining. Bovendien bevordert creatine de regeneratie en verkort het de rustperiodes tussen de trainingssessies. Op die manier kan meestal ook de hoeveelheid training worden verhoogd. Een ander voordeel is dat er meer water in de spieren kan worden opgeslagen. Hierdoor neemt de “magere lichaamsmassa” – de vetvrije lichaamsmassa – toe en dus ook het spiercelvolume. De spieren zien er al na enkele weken droger en strakker uit – een positief effect waar vooral ambitieuze sporters naar streven.

BCAA
BCAA zijn aminozuren met vertakte keten en behoren tot de populairste en belangrijkste voedingssupplementen voor sporters. Vooral krachtsporters die hun prestaties willen verbeteren en spieren willen opbouwen, gebruiken BCAA-tabletten, BCAA-capsules of BCAA-poeder.
BCAA (Branched-Chained Amino-Acids) zijn de vertakte-keten aminozuren leucine, isoleucine en valine. Zij maken deel uit van de essentiële aminozuren en moeten via voedsel of supplementen worden ingenomen, aangezien het lichaam deze aminozuren niet zelf kan produceren. Alle eiwitrijke voedingsmiddelen (bijv. eieren, melk, vlees, vis, bonen, linzen, soja, pinda’s, enz.) bevatten de essentiële aminozuren en dus ook de BCAA’s, naast andere aminozuren. Een bijzonder kenmerk van de vertakte-keten-aminozuren (BCAA) is dat zij rechtstreeks in de spieren en niet via de lever worden verwerkt (gemetaboliseerd), waardoor zij bijzonder snel beschikbaar zijn. Met een gezonde en evenwichtige voeding kunt u in uw dagelijkse behoefte aan BCAA voorzien, in sportief actieve fasen of tijdens een dieet kan een extra inname nuttig zijn.

Whey isolaat
Whey isolaat of eiwitisolaat wordt verkregen uit de Whey van melk. Als voedingssupplement wordt dit isolaat van Whey beschouwd als het zuiverste en beste eiwit – het heeft een bijzonder hoog gehalte aan eiwitten en aminozuren. Het wordt snel door het lichaam opgenomen en draagt zo doeltreffend bij tot de opbouw en het onderhoud van de spieren. Bovendien wordt het gekenmerkt door het feit dat het minder dan één procent vet of lactose bevat.
Whey isolaat is een belangrijk eiwit als voedingssupplement – en is direct betrokken bij spieropbouw en – onderhoud door de aminozuren die het bevat. Het heeft een hoge biologische waarde, wat betekent dat de eiwitten die het bevat, bijzonder goed kunnen worden omgezet in lichaamseigen eiwitten. Dankzij de speciale samenstelling kan je lichaam Whey isolaat bijzonder gemakkelijk verteren en absorberen. Bovendien bevat het belangrijke vitaminen zoals B1, B2, B6, B12, C of E, die een centrale rol spelen voor ons organisme – en bijvoorbeeld het immuunsysteem versterken of bijdragen tot de vermindering van vermoeidheid.