Voel je onwel, is het eerste wat je doet een bloedonderzoek. Een bloedonderzoek kan veel ziekten naar boven halen, maar ook een tekort of stijging van iets vinden. Aan de hand van een bloedonderzoek kan de arts de behandeling voortbrengen. Je hebt ook mensen die bang zijn voor een naald of prikje, maar uiteindelijk is het voor jouw eigen bestwil. De ontstekingswaarde kun je ook met een bloedtest bepalen. Maar wat kun je allemaal vinden door bloedonderzoek?

Er zijn enkele testen die veel gedaan worden tijdens een bloedonderzoek:

  • Bloedbeeld; tijdens deze test wordt het gehele bloedbeeld getest zoals witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes. Het aantal van de rode bloedcellen, hemoglobine en hematocriet wordt hierbij gemeten.
  • BMP; de basismetabool panel controleert verbindingen in het bloed zoals glucose, calcium, kalium enz. Voor deze test moet je wel nuchter zijn.
  • CMP; het compleet metabool paneel bevat alle metingen van een BMP en ook alles die verband houdt met de leverfunctie zoals albumine, bilirubine enz.
  • Lipide paneel; het lipide paneel controleert twee soorten cholesterol, de LDL en HDL. De HDL is goed, omdat het schadelijk stoffen uit je bloed verwijdert door ze te breken in afvalstoffen. De LDL is slecht, omdat het tandplak in uw bloedvaten kan veroorzaken. Hiervoor moet je ook desnoods 8 uren nuchter zijn.
  • SOA; met behulp van een seksueel overdraagbare test kun je geslachtsziekten zoals chlamydia, gonorroe, herpes, hiv, syfilis. Maar niet alle testen kun je meteen krijgen, sommigen duren heel lang.

Alle bloedtesten worden uitgevoerd in een laboratorium, deze plaats is geschikt en veilig voor zulke onderzoeken. De psa waarde wordt ook hier bepaald. Voor het testen wordt het gebied eerst gereinigd daarna wordt een rubberen band om de bovenarmen gebonden zodat de aderen zichtbaar worden. Een naald bevestigd aan een buis wordt in de aderen geplaatst. Wanneer de verzameling voltooid is haal je de rubberen band om de arm en verwijder je de naald. Daarna kun je dat gebied bedekken met een verband of schoon katoen met medische tape.