Inleiding

Onze gezondheid en algemeen welzijn worden steeds belangrijker. Je merkt dit overal om je heen. Loop maar eens een rondje door de stad, lees een tijdschrift of kijk eens op tv of social media. Voor allerlei gezondheids- en welzijnsdoelen is er wel een middeltje beschikbaar!

Of je nu streeft naar een betere fysieke conditie, mentale helderheid of gewoon een algemeen gevoel van welzijn, velen van ons gebruiken of overwegen supplementen als een manier om deze doelen te bereiken. Deze kleine ‘helpers’, of het nu pillen, poeders of vloeistoffen zijn, beloven ons te voorzien van dat extra beetje voedingsstoffen of ondersteuning dat we misschien missen in onze dagelijkse voeding.

Maar, alle supplementen kunnen verschillend zijn… En er zijn zo veel soorten en vormen! De effectiviteit van een supplement hangt niet alleen af van de ingrediënten, maar ook van hoe goed ons lichaam ze kan opnemen (en dus kan gebruiken). Dit is waar wateroplosbare supplementen een hoofdrol spelen. Ze zijn ontworpen om gemakkelijk te worden opgelost en geabsorbeerd, waardoor ze een populaire keuze zijn voor velen.

Toch zijn er onder de wateroplosbare voedingssupplementen ook grote verschillen. In dit artikel staan wateroplosbare supplementen in de schijnwerper en gaan we dieper in op wat wateroplosbare supplementen precies zijn, bekijken we de verschillende vormen waarin ze verkrijgbaar zijn en geven we inzicht in hun voor- en nadelen. Zo kun je een goede keuze maken wanneer je op zoek bent naar de beste wateroplosbare voedingssupplementen!


Poeders

Wat zijn poedersupplementen?

Poedersupplementen, zoals de naam al doet vermoeden, zijn supplementen die in een fijne, droge vorm worden geleverd. Ze worden vaak gemaakt door het actieve ingrediënt te drogen en te vermalen tot het de gewenste consistentie heeft. Deze supplementen zijn bijzonder veelzijdig omdat ze met verschillende vloeistoffen kunnen worden gemengd – van water tot sap en zelfs smoothies. Door hun aard kunnen ze sneller door het lichaam worden opgenomen dan dezelfde stof in pilvorm. Dit is vooral zo wanneer poedersupplementen worden ingenomen op een lege maag.

Voordelen

Poeders zijn flexibel in gebruik. Eén van de grootste voordelen is de mogelijkheid om de dosering aan te passen aan je specifieke behoeften. Heb je een hogere dosis nodig? Voeg gewoon een beetje meer poeder toe. Ze zijn ook meestal erg goedkoop in de productie, wat betekent dat consumenten vaak kunnen profiteren van een lagere aankoopprijs in vergelijking met andere supplementvormen. Een ander voordeel is dat poedersupplementen vaak een langere houdbaarheidsdatum hebben, zolang ze maar op de juiste manier worden bewaard.

Nadelen

Hoewel poedersupplementen hun voordelen hebben, hebben ze ook zeker nadelen. Eén van de grootste nadelen is dat poeders niet altijd helemaal oplossen. Dit kan leiden tot een korrelig drankje, of een onvolledige lichaamsopname na inname. Daarnaast kan de smaak van bepaalde poeders voor sommigen een beetje sterk of onaangenaam (bitter) zijn. Hoewel dit vaak wordt gemaskeerd met andere ingrediënten, zoals zoet- en smaakstoffen, is het voor veel consumenten toch een reden om voor een ander wateroplosbaar supplement te kiezen.

Tips

Poedersupplementen moeten zorgvuldig worden bewaard om hun potentie en effectiviteit te behouden. Bewaar ze dus op een droge, koele plek, weg van direct zonlicht. Dit voorkomt klontvorming en degradatie van het actieve ingrediënt. Uiteraard dien je de verpakking ook goed gesloten te houden. 


Bruistabletten

Wat zijn bruistabletten?

Bruistabletten zijn compacte, geperste tabletten die. Wanneer je ze in water (of je drankje) legt, volgt er een bruisende reactie en lossen ze op. Deze reactie wordt meestal veroorzaakt door ingrediënten zoals natriumbicarbonaat of citroenzuur. Deze ingrediënten werken samen om koolstofdioxide te produceren, wat leidt tot de kenmerkende bruis. Het resultaat is een oplossing die het actieve supplement en diverse andere smaakstoffen of ingrediënten bevat. Mensen die moeite hebben met het innemen van traditionele pillen of capsules, kiezen vaker voor bruistabletten.

Voordelen

Doordat deze tabletten bruisen, lossen ze vrijwel onmiddellijk in water op. Hierdoor kun je het supplement snel en gemakkelijk innemen. Omdat het supplement al in opgeloste vorm is, kan het sneller door het lichaam worden opgenomen. Bovendien waarderen veel mensen de aangename, vaak fruitige smaken van bruistabletten, al komt dit door extra toegevoegde ingrediënten. Dit maakt de inname van supplementen een aangenamere ervaring wanneer je normaalgesproken moeite hebt met de smaak of textuur van poedersupplementen.

Nadelen

We benoemden het zojuist al, maar bruistabletten bevatten (naast het actieve supplement) vaak andere toevoegingen, smaak-, zoet- en vulstoffen. Dit kunnen bijvoorbeeld suikers, kunstmatige smaakstoffen of kleurstoffen zijn. Voor diegenen die een specifiek dieet volgen of suiker willen vermijden, kunnen deze extra ingrediënten een probleem zijn. Bovendien zijn bruistabletten vaak wat groot qua formaat en verpakking. Hierdoor is het niet altijd even handig om ze overal mee naartoe te nemen.

Tips

Bij het kiezen van een bruistablet is het belangrijk om de ingrediëntenlijst te bekijken. Dit helpt je te begrijpen welke extra stofjes je binnenkrijgt naast het gewenste actieve ingrediënt. Als je probeert suiker of bepaalde additieven te vermijden, kies dan voor producten die specifiek zijn geformuleerd zonder die ingrediënten. Bewaar bruistabletten op een koele, droge plaats om, zodat vocht geen negatief effect op de tabletten kan hebben.


Liposomale supplementen

Wat zijn liposomale supplementen?

Liposomale supplementen zijn een geavanceerde vorm van supplementen waarbij de actieve ingrediënten zijn ingesloten in liposomen. Een liposoom is een klein, bolvormig blaasje dat uit één of meerdere lipide (vetachtige) lagen bestaat. Het lijkt een beetje op de membranen van onze lichaamscellen. Dankzij deze structuur kunnen liposomen actieve stoffen, zoals vitamines of kruiden, beschermen en ze veilig naar de juiste plek in het lichaam transporteren.

Voordelen

Eén van de grootste voordelen van liposomale supplementen is hun verhoogde biologische beschikbaarheid. Omdat de actieve ingrediënten zijn ingekapseld in liposomen, kunnen ze het spijsverteringsstelsel passeren zonder afgebroken te worden door maagzuur. Dit betekent dat een groter deel van het supplement daadwerkelijk je bloedbaan bereikt en door het lichaam kan worden gebruikt. Dit maakt liposomale supplementen efficiënter en effectiever in vergelijking met traditionele supplementvormen. Verder helpen liposomen om de actieve ingrediënten te beschermen tegen oxidatie en afbraak, waardoor hun houdbaarheid en effectiviteit toenemen.

Nadelen

Vanwege het geavanceerde productieproces zijn liposomale supplementen doorgaans duurder dan hun niet-liposomale tegenhangers. Het kost tijd, expertise en geavanceerde technologie om deze liposomale structuren te creëren en te vullen met actieve ingrediënten. Er zijn niet zo veel verschillende soorten liposomale supplementen beschikbaar op de markt in vergelijking met traditionele supplementen. Je hebt dus minder keuze wanneer je op zoek bent naar een liposomaal supplement. Nog een nadeel om te benoemen is dat er vaak polysorbaten worden toegevoegd tijdens het productieproces. Dit zijn chemische oplosmiddelen om vetachtige stoffen en olie op te lossen in water. Na lichaamsopname van de actieve ingrediënten, blijven deze chemische stofjes achter in het lichaam en moeten ze worden afgebroken door de lever, wat voor veel mensen niet wenselijk is.

Tips

Liposomale supplementen vereisen speciale opslagomstandigheden om hun effectiviteit te behouden. Ze moeten vaak worden bewaard in een koele, donkere omgeving, zoals een koelkast, om de stabiliteit van de liposomen en de ingesloten actieve stoffen te behouden. Het is ook belangrijk om de houdbaarheidsdatum te controleren en het product voor die tijd te consumeren om maximale voordelen te behalen. Daarnaast is het raadzaam om altijd de aanbevolen dosering te volgen, tenzij anders geadviseerd door een gezondheidsprofessional.


Micellentechnologie in supplementen

Wat is micellentechnologie?

Micellentechnologie is een innovatieve, medisch-technologische benadering waarbij actieve stoffen, zoals vitaminen, mineralen of medicijnen, worden ingekapseld in micellen. Micellen zijn kleine structuren, gemaakt van moleculen met zowel een wateraantrekkend (hydrofiel) als een vet-aantrekkend (lipofiel) uiteinde. Hierdoor kunnen ze zowel in waterige als in vettige omgevingen functioneren en actieve ingrediënten ‘inpakken’ in een soort pakketjes die door je lichaam als lichaamseigen worden gezien. Wanneer actieve stoffen in micellen zijn ingekapseld, kunnen ze zeer gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen, vooral in het spijsverteringskanaal en direct in de lichaamscellen. Wateroplosbare supplementen en medicijnen met micellentechnologie worden gezien als meest effectieve vorm. Alleen toediening middels een injectie geeft een hogere lichaamsopname, al is het verschil met micellen te verwaarlozen.

Voordelen

Het belangrijkste voordeel van micellentechnologie is de verhoogde biologische beschikbaarheid van supplementen. Dit is namelijk bijna 100%! Doordat de actieve ingrediënten worden beschermd en vervoerd door de micellen, kunnen ze gemakkelijker de darmwand passeren en in de bloedbaan terechtkomen. Dit is vooral gunstig voor stoffen die van nature moeilijk door het lichaam worden opgenomen, zoals vetachtige stoffen en vitamines. Micellentechnologie maakt het mogelijk om lagere doseringen van een supplement of medicijn te gebruiken, maar met hetzelfde of zelfs een verhoogd effect.

Nadelen

Vanwege het complexe productieproces en de voordelen van de (medische) technologie zijn supplementen met micellentechnologie vaak duurder dan traditionele supplementen. Hoewel de kosten in de loop der tijd kunnen dalen naarmate de technologie gangbaarder wordt, is de hogere prijs momenteel een overweging voor veel consumenten. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat supplementen met micellentechnologie door de hoge effectiviteit uiteindelijk een voordeligere keuze zijn dan dezelfde stoffen in andere supplementsvorm.

Tips

Bij producten die gebruik maken van micellentechnologie is het raadzaam om ze voor gebruik goed te schudden. Dit zorgt ervoor dat de micellen gelijkmatig in de vloeistof zijn verdeeld en dat je de maximale dosis van het actieve ingrediënt binnenkrijgt. Er zijn ook micellensupplementen die je niet hoeft te schudden en waarbij de micellen al goed verdeeld en stabiel zijn. Bewaar deze producten ook op een koele en donkere plaats om de stabiliteit en effectiviteit te behouden. Vooral zonlicht moet vermeden worden, zodat dit de actieve ingrediënten niet kan aantasten.


Vloeibare supplementen en drankjes

Wat zijn vloeibare supplementen?

Vloeibare supplementen zijn voedingssupplementen in vloeibare vorm, anders dan liposomen of micellen. Ze zijn gemaakt om direct te drinken of om zelf te mengen met een drankje. Je komt ze in verschillende vormen tegen: Flesjes, flacons, pouches en zakjes. Deze supplementen kunnen allerlei verschillende vitamines, mineralen, aminozuren en andere voedingsstoffen bevatten. Ze zijn verkrijgbaar in diverse smaken, wat ze aantrekkelijk maakt voor zowel volwassenen als kinderen.

Voordelen

De snellere opname is één van de meest aantrekkelijke voordelen van vloeibare supplementen wanneer je ze vergelijkt met pillen en capsules. Omdat ze al in vloeibare vorm zijn, hoeft het lichaam ze niet eerst af te breken. Hierdoor kunnen de actieve ingrediënten sneller in de bloedbaan terechtkomen. Een ander voordeel is het gemak van inname. Mensen die problemen hebben met slikken, zoals ouderen of kinderen, vinden vloeibare supplementen vaak een beter alternatief.

Nadelen

Vloeibare supplementen hebben over het algemeen een kortere houdbaarheid dan hun tegenhangers in pil- of capsulevorm. Dit komt doordat ze gevoeliger zijn voor bacteriële contaminatie zodra ze geopend zijn. Veel vloeibare supplementen bevatten dan ook (ongewenste) conserveringsmiddelen om hun houdbaarheid te verlengen. Daarnaast moeten ze, vanwege hun gevoeligheid voor temperatuur en licht, vaak op een koele, donkere plaats worden bewaard.

Tips

Controleer altijd de gebruiksaanwijzing en houdbaarheidsdatum op de verpakking van een vloeibaar supplement. Bewaar het supplement zoals aanbevolen om de effectiviteit en veiligheid te behouden. Schud de verpakking altijd eventjes voor gebruik, zodat de ingrediënten en eventueel bezinksel goed gemengd zijn.


Gels en gelcapsules

Wat zijn gelcapsules?

Gelcapsules worden vaak softgels genoemd. Misschien heb je al eens van deze producten gehoord. Deze supplementen zijn ingekapseld in een gelatine- of plantaardige schil, welke een soort capsule vormt. De schil is zacht en flexibel, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden doorgeslikt. Ze kunnen vloeibare of op olie gebaseerde supplementen bevatten, zoals visolie of vitamine E. Dankzij hun afdichtende eigenschappen houden ze de ingrediënten vers en beschermen ze tegen externe factoren.

Voordelen

Gelcapsules zijn ontworpen voor gemak en gebruiksvriendelijkheid. Ze glijden gemakkelijk naar beneden door je keel en slokdarm. Dit maakt ze een populaire keuze voor mensen die problemen hebben met het slikken van hardere capsules of pillen. Bovendien zorgt de zachte schil ervoor dat de actieve ingrediënten van het supplement beschermd zijn tegen licht, lucht en vocht. Hierdoor wordt de houdbaarheid en effectiviteit van het product verlengd. Ook de nauwkeurigheid van dosering is een voordeel, aangezien elke gelcapsule een vooraf bepaalde hoeveelheid van het actieve ingrediënt bevat. Je weet dus precies per dosering wat je exact binnenkrijgt.

Nadelen

Hoewel gelcapsules populair zijn vanwege hun gebruiksgemak, zijn er enkele nadelen verbonden aan hun gebruik. Eén van de meest voorkomende klachten is de grootte van deze capsules. Veel gelcapsules zijn erg groot en kunnen voor sommige mensen moeilijk te slikken zijn. Dit geldt vooral voor kinderen en ouderen. Ook bevatten gelcapsules vaak verschillende vulstoffen, bindmiddelen en stabilisatoren, wat niet altijd duidelijk of gewenst is voor de consument. Mensen met allergieën of dieetbeperkingen moeten de ingrediëntenlijst van capsules dus ook zorgvuldig lezen voordat ze het supplement innemen.

Tips

Je slikt een capsule het makkelijkst door met een vol glas water. Dit helpt de capsule langs de keel te glijden en vermindert het risico op verstikking. Als je problemen hebt met het formaat van de capsule, overweeg dan om te zoeken naar kleinere varianten of over te stappen naar een andere vorm van het supplement. Bewaar gelcapsules op een koele, droge plaats uit direct zonlicht om hun effectiviteit te behouden.


Hoe kies je de juiste vorm?

Wanneer je kiest voor een supplementen, wil je uiteraard wel dat het supplement zo effectief mogelijk werkt. Hiervoor is het belangrijk dat je voor de juiste vorm kiest. Of dit nu wateroplosbaar is of niet. Niet elke vorm is namelijk geschikt voor iedereen of wordt even goed opgenomen door je lichaam. Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen om je te helpen bij het kiezen van een supplement:

Doel:

Bepaal eerst waarom je het supplement wilt gebruiken. Is het voor algemeen welzijn, energie, verbeterde slaap, spieropbouw, of misschien voor een specifieke gezondheidstoestand? Je doel kan je richting geven bij het kiezen van het juiste supplement en de meest effectieve vorm.

Gemak:

Overweeg hoe je het supplement wilt gaan gebruiken en dit wilt opnemen in je dagelijkse gewoonten. Als je vaak onderweg bent, zijn poeders of vloeibare shots misschien handig. Als je liever gestructureerd en afgemeten je supplementen gebruikt, kunnen pillen of capsules passender zijn.

Prijs:

Kwaliteitssupplementen kunnen duur zijn, maar het is belangrijk om een balans te vinden tussen prijs, kwaliteit en effectiviteit. Goedkope supplementen zijn niet altijd de beste keuze, vooral als ze vulstoffen of laagwaardige en twijfelachtige ingrediënten bevatten. Vooral goedkope multivitaminepillen zijn vaak niet meer dan ‘een mooie belofte in een potje’.

Opslag:

Sommige supplementvormen, zoals vloeistoffen of gelcapsules, hebben specifieke opslagvereisten om hun effectiviteit te behouden. Bedenk of je de ruimte en de middelen hebt om het supplement onder de juiste omstandigheden te bewaren en of je er wel zin in hebt om bijvoorbeeld altijd een flesje of pakje in je koelkast te hebben liggen.

Lichaamsopname:

De manier waarop je lichaam een supplement opneemt, is essentieel voor de effectiviteit van het product. Micellentechnologie en liposomale supplementen bieden bijvoorbeeld een hogere biologische beschikbaarheid dan andere vormen, waarbij micellentechnologie vanwege de vele voordelen en extreem hoge lichaamsopname de beste keuze is. Deze technologie wordt niet voor niets vaak gebruikt in de medische wereld en zelfs bij de toediening van vitamines aan baby’s, waar toediening middels een injectie niet wenselijk is.

Effectiviteit/resultaat:

Het kan handig zijn om onderzoek te doen of recensies te lezen over de effectiviteit van een bepaald supplement of een bijzonder merk. Bedenk echter dat resultaten kunnen variëren afhankelijk van de persoon en de consistentie van inname. Je zult dit dus altijd zelf moeten ondervinden.

Allergieën of dieetbeperkingen:

Voor mensen met bepaalde allergieën, zoals gluten of soja, of mensen die een veganistisch dieet aanhouden, is het extra belangrijk om de ingrediëntenlijst en productinformatie zorgvuldig te controleren.

Bij het kiezen van een (nieuw) supplement is het aan te raden dat je een arts of voedingsdeskundige raadpleegt. Zij kunnen aanbevelingen doen op basis van je specifieke behoeften en gezondheidsdoelen en weten de verschillen in kwaliteit en effectiviteit van supplementen vaak goed te benoemen.


Vergelijking van effectieve lichaamsopname/effectiviteit per wateroplosbare supplementsvorm (van laag naar hoog):

Bij het kiezen van het juiste supplement is het niet alleen belangrijk om te kijken naar de vorm of het gebruiksgemak, maar ook naar de efficiëntie waarmee ons lichaam de werkzame stoffen kan opnemen. Dit wordt vaak de biologische beschikbaarheid, ‘bioavailability’ of lichaamsopname genoemd.

De mate waarin een supplement door je lichaam kan worden opgenomen, verschilt erg op basis van de supplementsvorm die je kiest. Kies je voor een pil of poeder? Of ga je voor een wateroplosbaar supplement met micellentechnologie? Daarnaast speelt ook de aard van de werkzame stof een cruciale rol. Wateroplosbare stoffen, zoals vitamine C, gedragen zich namelijk anders in ons lichaam dan vetoplosbare stoffen zoals vitamine D. Je lichaam bestaat voor ongeveer 65% uit water, dus je kunt je vast voorstellen dat het normaalgesproken moeite heeft met de opname van vetoplosbare stoffen uit voedsel en supplementen.

Hieronder geven we je een vergelijking van de lichaamsopname van verschillende supplementvormen voor zowel wateroplosbare als vetoplosbare stoffen. Deze cijfers zijn gemiddelden en de daadwerkelijke opname kan natuurlijk per individu variëren. Bij ‘wateroplosbare stof’ bedoelen we stoffen zoals vitamine C en vitamine B. Bij ‘vetoplosbare stof’ bedoelen we stoffen zoals vitamine D, omega 3 of CBD.

Poedersupplementen:

 • Wateroplosbare stof: 50-60%
 • Vetoplosbare stof: 45-55% 

Bruistabletten:

 • Wateroplosbare stof: 55-65%
 • Vetoplosbare stof: 50-55% 

Gelcapsules:

 • Wateroplosbare stof: 60-65%
 • Vetoplosbare stof: 53-63% 

Vloeibare supplementen/drankjes:

 • Wateroplosbare stof: 68-78%
 • Vetoplosbare stof: 70-80% 

Liposomale supplementen:

 • Wateroplosbare stof: 80-90%
 • Vetoplosbare stof: 76-86% 

Supplementen met micellentechnologie:

 • Wateroplosbare stof: 95-98%
 • Vetoplosbare stof: 96-100% 

Conclusie

Er zijn tegenwoordig allerlei verschillende wateroplosbare supplementen verkrijgbaar. Dit kan het soms wat moeilijker maken om de juiste keuze te maken. Van poeders tot bruistabletten en van vloeibare supplementen tot technologisch geavanceerde opties zoals liposomale en micellentechnologie – de keuzes zijn eindeloos.

Hoewel wateroplosbare supplementen beter opneembaar zijn dan supplementen zoals pillen en capsules, zit er toch nog veel verschil in effectiviteit en potentiële lichaamsopname. Er is sowieso een supplement dat de perfecte match is voor jouw behoeften! Door de tijd te nemen om elke optie te onderzoeken en de voor- en nadelen af te wegen, kun je een wateroplosbaar supplement vinden die niet alleen effectief is, maar ook goed past bij jouw dagelijkse routine en gewoonten.

Het gaat natuurlijk niet om het kiezen van een trendy product, een product dat je vaak voorbij ziet komen op tv-reclames of iets dat wordt aanbevolen door een vriend, collega of kennis. Het gaat erom dat je een weloverwogen beslissing neemt die het beste is voor je gezondheid en welzijn. Door op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen m.b.t. supplementen, je te laten informeren door een professional, reviews en gebruikerservaringen te lezen en zelf producten te vergelijken, kun je met vertrouwen de beste keuze maken uit alle beschikbare wateroplosbare voedingssupplementen.


Veelgestelde vragen (FAQ) over wateroplosbare voedingssupplementen


Wat maakt een supplement wateroplosbaar?

Een supplement is wateroplosbaar wanneer het gemakkelijk oplost in water. Dit kan de opname van het supplement in het lichaam verbeteren, omdat ons lichaam voor een groot deel uit water bestaat.

Zijn wateroplosbare supplementen effectiever dan andere soorten?

Meestal wel. Kwalitatief hoogwaardige supplementen (bijvoorbeeld die met micellentechnologie) sowieso. De oplosbaarheid helpt bij de absorptie. Toch hangt de effectiviteit ook af van andere factoren, zoals de kwaliteit van de ingrediënten en de specifieke behoeften van degene die ze gebruikt.

Kan ik verschillende vormen van supplementen combineren?

Ja, maar het is raadzaam om eerst een arts of voedingsdeskundige te raadplegen voordat je verschillende supplementen combineert, om mogelijke interacties te voorkomen. Wil je meerder actieve ingrediënten combineren? Probeer dan een zelfde soort supplement – liefst van dezelfde fabrikant –  te gebruiken. Hiervan ken je de kwaliteit al en vaak zijn deze producten op elkaar afgestemd of probleemloos te combineren.

Hoe bewaar ik mijn wateroplosbare supplementen het beste?

De bewaaradviezen kunnen variëren afhankelijk van het type supplement. Het is altijd goed om de verpakking te controleren op specifieke instructies. Het is sowieso goed om supplementen uit direct zonlicht te houden. UBV-straling kan de (actieve) ingrediënten van supplementen namelijk negatief beïnvloeden of afbreken.

Is het veilig om dagelijks wateroplosbare supplementen te nemen?

Over het algemeen wel, maar het is essentieel om de aanbevolen dosering niet te overschrijden en regelmatig te overleggen met een gezondheidsprofessional over je supplementengebruik. Kijk ook altijd naar wat de fabrikant van jouw supplementen hierover zegt.

Kan ik een overdosis krijgen van wateroplosbare supplementen?

Hoewel wateroplosbare vitaminen en mineralen meestal via de urine worden uitgescheiden als ze in overmaat zijn, is het nog steeds mogelijk om te veel binnen te krijgen, wat tot bijwerkingen kan leiden. Volg altijd de aanbevolen dosering en raadpleeg bij twijfel een arts. Alleen bij wateroplosbare voedingssupplementen

https://www.uniswiss.nl