Je hebt ongetwijfeld van de uitspraak ‘een gezonde gezonde geest in een gezond lichaam’ gehoord. Mensen die gezond leven voelen zich mentaal over het algemeen ook een stuk beter. Dit brengt positieve levensvoordelen met zich mee. Je hebt een betere focus, goede concentratie en het is makkelijker om je ambities waar te maken. Toch leven veel mensen niet heel gezond, omdat er natuurlijk veel verleidingen zijn. Maar wat zijn dan de fundamenten van een gezond leven? Daar vertellen we je in dit artikel graag meer over.

Het belang van gezond eten

Gezond eten brengt zowel lichamelijke als mentale voordelen met zich mee. Mensen die over het algemeen gezond eten, leven gemiddeld langer en ze hebben ook een beter afweersysteem. Daarnaast presteren ze beter op hun studie of werk en ze hebben minder last van stress en een slecht humeur. Een gezond eetpatroon bestaat onder meer uit fruit, groente en volkoren producten. Je kunt er bovendien voor kiezen om extra supplementen te nemen. Ze zijn geen vervanging voor echte voeding, maar ze dragen wel bij aan een gezonde levensstijl. Probeer overigens ook voeding met veel suiker, zout en vet te vermijden.

Omgaan met stress

Chronische stress komt helaas vaak voor en kent meerdere oorzaken. Je kunt te maken krijgen met stress door een ernstige gebeurtenis, zoals een ongeval of een beroving. Ook werkproblemen of relatieproblemen kunnen stress veroorzaken. Chronische stress heeft een negatieve impact op zowel je geest als lichaam en om die reden is stress reduceren belangrijk. Er zijn verschillende manieren om chronische stress aan te pakken. In de eerste plaats is het van belang om meer te ontspannen.

Dit kun je doen door leuke activiteiten te verrichten. Denk aan werken in de tuin of wekelijks hardlopen met een goede vriend of vriendin. Het klinkt misschien wat saai, maar ook regelmaat is belangrijk. Ga op vaste tijden naar bed en zorg ervoor dat je dagelijks een volle planning hebt, zodat je weet waar je aan toe bent. Mensen met chronische stress piekeren ook veel. Schrijven helpt tegen piekeren, dus maak daar ook tijd voor vrij. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om voldoende te slapen en veel te bewegen.

Zorg voor een sociaal leven

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat sociale contacten onderhouden goed voor de gezondheid is. Sociale isolatie en eenzaamheid zijn zeer slecht voor een mens. Heb je daarentegen hechte vriendschappen en een gezonde relatie? Dan leef je gemiddeld gezien langer en je bent over het algemeen gelukkiger. Niet iedereen heeft echter een sociaal leven. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Misschien ben je recentelijk verhuisd en heb je in de nieuwe omgeving nog geen sociale kring opgebouwd. Het kan ook zijn dat je een introvert persoon bent die het moeilijk vindt om contact met andere mensen te maken.

In beide gevallen is het verstandig om uit je comfortzone te stappen. Vriendschappen ontstaan vaak door gedeelde interesses. Ben je een fanatieke internetschaker? Sluit je dan aan bij de lokale schaakclub. Dan heb je elke week iets te doen en door een gedeelde interesse in schaken, maak je sneller nieuwe vrienden.